Een hooggeplaatste leider van de PKK heeft openlijk verklaard dat de terroristische groepering Ekrem Imamoğlu, de kandidaat van de grootste oppositiepartij CHP, steunt in het kader van de verkiezingen in Istanbul die herhaald zullen worden.

 

Bese Hozat, de medevoorzitter van de overkoepelende organisatie van de PKK, de Groep van Gemeenschappen in Koerdistan (KCK), vertelde dat aan het persagentschap Firat (ANF), het mediakanaal van de groep. “De HDP zal het antifascistische blok tegen het fascistische blok steunen.”

“Welke kandidaat zich ook tegen het fascisme in Istanbul uitspreekt, of het nu Ekrem Imamoğlu of een andere kandidaat is, wij zullen hem steunen,” zei Hozat.

Ze beschreef de Volksalliantie – gevormd door de regerende AKP en de nationalistische MHP en gesteund door meer dan de helft van het land – als een “fascistische regering”. “De Koerden zullen degene steunen die het opneemt tegen dat blok in Istanbul.”

Volksalliantie

De Volksalliantie kreeg bijna 52 procent van de stemmen in het hele land bij de lokale verkiezingen van 31 maart. Het bondgenootschap won ook een meerderheid in het parlement bij de parlements- en presidentsverkiezingen van 24 juni vorig jaar.

De terrorist, geboren met de naam Hülya Oran in 1978, staat op de rode categorie van Turkijes meest gezochte terroristenlijst met een beloning tot 4 000 000 Turkse lira (600.000 euro).

De boodschap van Hozat werd geïnterpreteerd als een openlijke steunbetuiging van de PKK aan de Nationale Alliantie, gevormd door de centrumlinkse CHP en de rechtse Goede Partij (IP). De CHP en de IP werden voor de verkiezingen van 31 maart bekritiseerd voor het vormen van een verkapte alliantie met de HDP, zonder dat dit werd erkend uit vrees voor verzet van hun kiezersbasis. De CHP verwerpt dergelijke beschuldigingen.

Eerder prees Imamoğlu ook de voormalige covoorzitter van de HDP, Selahattin Demirtaş, die zei dat zijn vreedzame en universele discours een kans voor het land zou kunnen zijn en muren zou kunnen neerhalen. Demirtaş werd in november 2016 gearresteerd wegens terreurpropaganda.

Sabah

T.A.