In 2011 gingen Turken met bier de straat op uit protest tegen aangekondigde maatregelen van de Turkse regering, die steunt op islamtische krachten, tegen alcoholverkoop. Afgelopen zondag won de seculiere CHP en herleeft de hoop op meer vrijheid voor alcoholgebruik in openbare ruimtes.

Meer bier en wijn terug in restaurants en supermarkten in Turkije? Beleggers gokken erop na het verlies afgelopen zondag van de AK-partij van president Erdogan in enkele steden.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-04-01/market-toasts-secularist-gains-with-surge-in-turkish-beer-stocks

Beleggers kopen sinds het weekend volgens persbureau Bloomberg opvallend veel bieraandelen in, wat direct tot stijging van de koers van beursgenoteerde brouwers leidde.

Met de verkiezingswinst voor de seculiere CHP, voorstander van ruimere verkoop van alcohol, rekenen beleggers erop dat die partij meer te vertellen krijgt, en er straks minder strikte regels voor bierverkoop in Turkije zullen komen.

https://www.google.com/search?q=efes+stock&oq=efes+stock&aqs=chrome..69i57j0l5.1339j1j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

De grootste Turkse bierproducenten hebben sinds de overwinning zondag van de CHP in enkele grote steden direct hun beste resultaat in drie maanden bereikt op de Turkse beurs.

Het is een beleggingsgok dat de beperkingen voor alcoholproductie en de verkoop door restaurants ooit wordt afgebouwd, benadrukt analist Burak Isyar van ICBC Securities.

Alcoholproducent Anadolu Efes Biracilik steeg bijna 6% op het nieuws, na een koersval met 12% vorig jaar.

Twitter