Eerder deze week werd in de oostelijke Turkse provincie Iğdır een overleg gehouden over de kerncentrale van Metsamor, die vlak aan de overkant van de Turks-Armeense grens ligt.

De conferentie over noodscenario’s bij radioactieve incidenten werd georganiseerd door de noodplanambtenaren van de provincie. De focus lag op de Armeense kerncentrale, die door Turkije al herhaaldelijk als gevaarlijk werd omschreven.

Foto: Kerncentrale van Metsamor nog ten minste tot 2026 operationeel

Metsamor ligt op zo’n 16 kilometer van Iğdır. Op de vergadering zullen de details besproken worden van een rampoefening die binnenkort wordt gehouden. In zijn openingstoespraak zei Bülent Zeğem, provinciaal directeur van de dienst die de noodplannen coördineert (AFAD) dat er in juni zo’n oefening op het programma staat. Daaraan zullen ook AFAD-teams uit andere steden deelnemen.

Volgens professor Sertan Yeşil, ingenieur bij het Turks Agentschap voor Kernenergie (TAEK), zal in de driedaagse conferentie de mogelijke schade door straling vanuit de kernreactoren geëvalueerd worden. Daarnaast zal men de lokale autoriteiten informeren over hoe ze moeten omgaan met radioactiviteit en hoe ze stalen moeten nemen. Metsamor is de enige kerncentrale in Armenië en produceert meer dan een derde van de elektriciteit voor het land.

De Europese Unie heeft Armenië al herhaaldelijk opgeroepen om de verouderde kerncentrale te sluiten uit veiligheidsoverwegingen. Armenië besliste echter om de centrale nog minstens tot 2026 in gebruik te houden.

Na een aardbeving in 1988 werd Metsamor gesloten. Maar ondanks grootschalig internationaal protest werd ze heropend in 1995. Armenië weigerde eerder in te gaan op de vraag van de EU om de centrale te sluiten, ondanks het feit dat er €200 miljoen ($126 miljoen) beloofd werd om het land te helpen voldoen aan haar energiebehoeften.

Geen diplomatie betrekkingen

Turkije heeft al sinds de jaren 90 geen diplomatieke betrekkingen meer met Armenië. Het heeft Armenië eveneens dringend gevraagd om de verouderde centrale te sluiten, omdat ze duidelijk een gevaar vormt voor Turkije. Vijf jaar geleden stuurde Turkije een officieel verzoek naar het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA). Uiteindelijk waren Armeense experts en experts van het IAEA overeengekomen dat de centrale tot 2016 operationeel kon blijven, maar later besliste Armenië toch om de levensduur ervan te verlengen tot 2026.

Sabah

S.V.R.