De prominente Turkse auteur Elif Şafak kondigde op 14 oktober aan dat ze biseksueel is tijdens haar TED Talks speech in New York.

https://www.youtube.com/watch?v=WsfmWOA4RgY&ab_channel=T%C3%BCrkHaberAjans%C4%B1THA

Şafak zei dat ze nog niet uit de kast gekomen was omdat ze vreesde om “gestigmatiseerd, uitgelachen en gehaat” te worden.

“Ik ben altijd erg uitgesproken geweest en heb veel geschreven over de rechten van minderheden, vrouwenrechten en holebirechten. Maar toen ik nadacht over deze TED talk, besefte ik één ding: ik heb nog nooit de moed gehad om in het openbaar te zeggen dat ook ik biseksueel ben: dit omdat ik de laster, stigmatisering, uitgelachen worden en haat zo hard vreesde die zeker zouden volgen na zo´n aankondiging. Maar natuurlijk zou niemand ooit stil moeten blijven omwille van de angst voor moeilijke situaties,” zei ze.

“Als schrijvers zoeken we altijd verhalen op. Ik denk echter dat we ook interesse hebben in stiltes – de zaken waar we niet over kunnen spreken. Politieke taboes, culturele taboes… We hebben ook interesse in onze eigen stiltes,” legde Şafak uit.

Şafak is een gerenommeerde schrijfster en de meest gelezen schrijfster in Turkije. Ze heeft ook enkele politieke commentaarartikelen geschreven voor verschillende kranten e.d. in Europa en de V.S.

Ze schrijft zowel in Turks als in Engels en haar boeken zijn vertaald in 48 talen. Ze heeft 15 boeken gepubliceerd tot nu toe, waarvan 10 romans, inclusief de bestsellers “The Bastard of Istanbul”, “The Forty Rules of Love” en haar meest recente “Three Daughters of Eve”. Ze werkt met uitgeverij Penguin in het Verenigd Koninkrijk en wordt wereldwijd gerepresenteerd door Curtis Brown.

Hurriyet