Vanwege de coronacrisis is de start van het toeristische seizoen uitgesteld, maar intussen is het Cleopatra-strand, in de Zuidelijke badplaats Alanya, weer klaar om toeristen te ontvangen.

Het strand heeft een blauwe vlag en staat bekend om haar heldere blauwe water en haar gouden zand. Jaarlijks komen er zo’n 3 miljoen toeristen naartoe, waardoor het 1 van de populairste stranden van de provincie Antalya is.

Het strand dankt haar naam aan het verhaal dat de Egyptische koningin Cleopatra en de Romeinse generaal Marcus Antonius er samen kwamen pootjebaden in de Middellandse Zee.

Volgens Servet Şakiroğlu, voorzitter van de vereniging van hotels aan het strand, blijft het gouden zand niet aan de huid plakken. Aan Anadolu Agency (AA) vertelde hij dat het strand geschiedenis, natuur, zee en stadsleven op 1 plaats samenbrengt.

Hij zegt ook dat 2/3 van de mensen die naar Alanya komen, Cleopatra bezoeken om er te zwemmen. Bovendien heeft een Nederlands tijdschrift het strand uitgeroepen tot mooiste strand van Europa.

Het strand is open voor iedereen, en gratis toegankelijk, en volgens Şakiroğlu is er ook een apart gedeelte voorzien voor mensen met een beperking.

Vanwege de coronacrisis was het strand tot nu toe ongewoon leeg. Şakiroğlu vertrouwt er wel op dat het strand na de crisis weer even populair wordt als voordien.

“In het begin zullen het vooral Turkse bezoekers zijn die komen, maar als de Russische en de Europese toeristen weer naar Turkije mogen komen, zal dat meer leven in de brouwerij brengen.”

Ook op dit strand zijn er bijkomende maatregelen genomen, om de veiligheid van bezoekers te garanderen. Die maatregelen gelden ook voor de plaatselijke hotels.

Foto’s: het Cleopatra-strand in Alanya, met haar gouden zand en helder blauwe water, ongedateerd.

Burhan Sili, voorzitter van de toeristische dienst van Alanya (Altid) verzekert dat de mogelijkheden aanwezig zijn om sociale afstand, een goede hygiëne en andere maatregelen ter voorkoming van besmetting na te leven. “De gasten kunnen veilig zwemmen langs de 80 kilometer lange kustlijn van Alanya.”

Er zijn deze zomer toch veel mensen die een bezoek aan het Cleopatra-strand plannen. Dat zegt Amanda Özsoy die in de toeristische sector werkt. “Tijdens de crisis kregen we veel telefoontjes en e-mails van mensen die al jaren met vakantie komen in onze hotels. Ze zeiden allemaal dat ze graag terug willen komen. We willen weer mensen op het strand, maar uiteraard met respect voor de maatregelen”, zegt ze.

K.L.

(Bron: Sabah)