Een vrouw met een kind op de internationale luchthaven van Antalya

Het hoogtepunt van het toeristisch seizoen wordt dit jaar pas in september en oktober verwacht in Turkije. Niettemin zijn er plannen om de beperkingen op het vliegverkeer midden juni al op te heffen.

Dat zegt Firuz Bağlıkaya, hoofd van de Federatie van Turkse Reisbureaus (TÜRSAB). De meeste buitenlanders die in juni naar Turkije zullen komen, zullen waarschijnlijk zakenmensen zijn. De eerste toeristen worden met mondjesmaat verwacht in juli, aldus Bağlıkaya in een interview voor de nieuwswebsite Diken.

Turkije wil zo snel mogelijk weer toeristen aantrekken nu de impact van de coronapandemie afneemt. Zo wil men aan de broodnodige buitenlandse deviezen komen en de economie nieuw leven in blazen. In 2019 haalde Turkije 31.6 miljard euro aan inkomsten uit toerisme, 17 procent meer dan het jaar daarvoor.

Volgens Bağlıkaya zullen de inkomsten uit het internationaal toerisme waarschijnlijk met 60 tot 70 procent teruglopen in 2020. Volgend jaar zal de sector dan weer normaliseren.

“We denken dat de mensen nog niet erg gemotiveerd gaan zijn om te reizen de komende drie maanden.”

Mondmaskers zullen waarschijnlijk nog een tijdje verplicht blijven op het vliegtuig en al wie aankomt op de luchthaven zal een coronatest moeten ondergaan. Daarom zullen mensen met kinderen waarschijnlijk liever thuis blijven, denkt Bağlıkaya.

Misschien wordt het toeristisch seizoen nog wel verlengd tot november, zodat de verliezen nog enigszins beperkt kunnen worden, zegt hij.

Toeristen uit Europa, Iran en het Midden-Oosten zullen waarschijnlijk het eerst opnieuw de weg naar Turkije vinden. Het toerisme uit Rusland, de belangrijkste markt voor Turkije, zal pas later op gang komen door het hoge aantal coronabesmettingen in dat land.

Bron: Hurriyet

S.V.R.