Sengul Erdogan, een Belgische Turk, is aangehouden omdat ze zowel in België als in Turkije heeft gestemd. De Turkse burger die in België woont, heeft deze week verontwaardiging op sociale media teweeggebracht. Ze had foto’s gedeeld waaruit bleek dat ze zowel in de Turkse ambassade in België heeft gestemd als bij de douane van de Adnan Menderes Luchthaven in de westelijke Turkse provincie İzmir.

Printscreen van de comments waar Sengul Erdogan toegeeft twee keer gestemd te hebben.

Op 20 juni heeft de voorzitter van de Turkse Hoge Raad der Verkiezingen (YSK), Sadi Güven, bekendgemaakt dat de foto’s naar een officier van justitie zijn gestuurd en dat de verdachte in Izmir is aangehouden.

Ondertussen kondigde de minister van Justitie, Abdülhamit Gül, aan dat de autoriteiten onderzoeken “of deze misdaad individueel uitgevoerd werd of georganiseerd was”

Volgens Sengul Erdogan gaat het om een ‘misplaatste’ grap. Dat zegt ze op Facebook.

“De persoon heeft voor de aanklager een getuigenis afgelegd en is vanuit Izmir naar Ankara gebracht. De aanklagers onderzoeken of dit misdrijf al dan niet georganiseerd was en of er sprake was van een vervalsing van documenten. Tweemaal stemmen of stemmen namens een andere persoon is een zware misdaad”, zei Gül op 20 juni aan het nieuwskanaal NTV.

De hoofdaanklager in Ankara benadrukte ook dat de verdachte, geïdentificeerd als Şengül A., werd ondervraagd om na te gaan of zij twee Identiteitskaarten bij zich had.

Opkomst onder buitenlandse Turken was 48.78 procent

Nadat de stemmen door de expats in 51 landen uitgebracht werden, maakte de YSK de opkomst bekend. Volgens de officiële cijfers van de YSK was de opkomst 48,78 procent, met een totaal van 1.486.408 Turkse burgers die tussen 7 en 19 juni naar de stembus gingen.

Meer dan 3 miljoen Turken die in het buitenland wonen, kunnen deelnemen aan de verkiezingen. Zes kandidaten strijden voor het presidentschap, terwijl acht politieke partijen deelnemen aan de parlementsverkiezingen.

Als de presidentsverkiezing naar een tweede ronde gaat, kunnen kiezers op een van de volgende zondagen opnieuw naar de stembus gaan.

Hurriyet

B.L.J.