De Vlaamse Filip Maertens is ook in beroep veroordeeld tot een celstraf van acht jaar en een boete van 42.000 euro.

De 42-jarigie Filip verliet gisteren zwaar aangeslagen het Antwerpse gerechtshof.

De IT-specialist en hacker hielp een drugsbende uit Turkije bij het kraken van computersystemen van Antwerpse havenbedrijven om containers met cocaïne en heroïne op te halen.

Filip Maertens uit West-Vlaanderen, België, heeft altijd beweerd dat de bende hem bedreigde en fysiek mishandelde, en zo niet anders kon dan op hun eisen ingaan.

Kopstuk van de bende

Zowel in eerste aanleg als bij het hof van beroep wordt de 42-jarige Maertens evenwel als een kopstuk van de bende aanzien.

Filip Maertens had de drugsbende leren kennen toen hij in 2012 geldschieters zocht. De Turk Orhan Adibelli diende zich aan als geldschieter, maar duwde Maertens snel in de richting van het hacken van havenbedrijven.

Dankzij de hacking kreeg de bende de geheime pincodes die nodig zijn om containers op te halen.

Zo kon ze zestien keer een container, die eigenlijk voor een andere firma bestemd was maar waarin drugs verstopt zaten, oppikken. Goed voor een buit van in totaal twee ton coke en één ton heroïne.

De Vlaamse IT-specialist kwam met zijn familie naar de uitspraak luisteren. Na de bevestiging van de zware celstraf van acht jaar verliet hij aangedaan de rechtszaal.

Opvallend wel: het Openbaar Ministerie vorderde niet zijn onmiddellijke aanhouding.

Foto: In 2020 werd Orhan Adibelli (49) geliquideerd in Turkije. De man werd in Antwerpen twee jaar geleden bij verstek veroordeeld tot 15 jaar celstraf. De voortvluchtige Adibelli was het kopstuk van een drugsbende die zowat de hele Antwerpse haven wist te hacken om drugs in te voeren.

Een andere kopstuk van de bende, Orhan Adıbelli die in eerste aanleg tot vijftien jaar cel was veroordeeld, ging destijds niet in beroep.

Vorige zomer werd hij in het kantoor van zijn cementbedrijf in Turkije doodgeschoten.

Vijf andere verdachten van de achttienkoppige bende die beroep hadden aangetekend, behouden hun straf of krijgen een jaar cel extra.

Alleen IT-specialist Wence V.D.M., een jeugdvriend van Filip Maertens, zag zijn straf verminderd van 36 maanden naar 30 maanden.

Bron: BM