Turkije gaat wetgeving rond dierenbescherming invoeren

Binnen enkele maanden zal een belangrijk wetsvoorstel uit het Turkse parlement worden omgezet in wetgeving. Als dat gebeurd is, zullen er strenge boetes en straffen komen te staan op misdaden tegen andere levende wezens dan de mens.

Mustafa Yel

“Het rapport is klaar en een wetsvoorstel zal aan het parlement worden overhandigd. Er zal over gediscussieerd worden in de commissie voor landbouw en bosbeheer. We verwachten dat de wet er in januari zal komen, als de gesprekken over het nodige budget rond zijn”, aldus Mustafa Yel, voorzitter van een parlementaire commissie die zich bezighoudt met dierenrechten. “In het rapport gaan we uit van een breed kader, dat niet alleen zwerfdieren omvat, maar ook huisdieren en andere wilde dieren”, vertelt hij aan Hürriyet Daily. Hij hoopt ook dat de nieuwe wetgeving bevredigend zal zijn voor iedereen die zich met dierenrechten bezighoudt.

Het rapport werd vorige maand door de commissie afgerond, die daarvoor contact had met experten, Ngo’s en dierenrechtenactivisten. Er wordt onder andere voorgesteld een boete van 10.000 Turkse lira op te leggen aan iemand die zijn huisdier in de steek laat. Als de wet er komt, zal de minimumstraf voor bepaalde misdaden zoals wedden op hondengevechten of seksueel misbruik van dieren, op 2 jaar en 1 maand komen te staan. Dit is net genoeg om te verhinderen dat misdadigers op borgtocht kunnen vrij komen of hun straf kunnen laten omzetten in een boete. Het rapport suggereert ook een verbod op handel in huisdieren, een verbod op dolfinariums en circussen met dieren. Verder worden stadsdierentuinen ook verplicht om hun dieren voldoende ruimte te geven.

Wat met trekpaarden?

Het rapport biedt ook een oplossing aan voor de vele controversiële trekpaarden die gebruikt worden om koetsen te trekken op de Prinseneilanden in Istanboel. Hiervoor werd voor een deel ingegaan op suggesties van dierenrechtenactivisten. De koetsen, die vooral door toeristen gebruikt worden, moet beperkt worden. Op de 5 eilanden die autovrij zijn, komen volgens het rapport best elektrische voertuigen. Alleen grote paarden mogen nog koetsen trekken, en alleen op korte routes. Ze moeten gehouden worden in stallen die worden beheerd door de gemeentelijke overheid van de stad Istanboel.

Prinseneilanden (Istanboel)

Op de Prinseneilanden, en dan vooral op Büyükada, sterven volgens de dierenrechtengroep (gebruik geen koetsen, want er sterven paarden), 800 trekpaarden per jaar. Daarom pleit de groep, in het Turks bekend als (“Faytona Binme Atlar Ölüyor”, al jaren voor een totaal verbod op paardenkoetsen.

In de winter zijn er zo’n 500 paarden op de eilanden, terwijl dat in de zomer, door alle toeristen, kan oplopen tot meer dan 1.000. In het rapport wordt ook een voorstel gedaan aan gemeentelijke overheden om samen te werken met de nationale overheid om de juiste medische ondersteuning voor de dieren te voorzien.

Bron: Hürriyet