De strategische provincie Jabrayil in Nagorno-Karabach staat nu onder controle van Azerbeidzjan. Dat liet het Turkse ministerie van Defensie weten.

Ook de dorpen Böyük Mercanlı, Maralyan en Şeybey zouden niet meer onder controle van etnische Armeniërs staan. Voor haar verklaring baseerde het ministerie zich op lokale bronnen.

Het nieuws werd later via Twitter bevestigd door Azerbeidzjaans president Ilham Aliyev.

Foto: Azerbeidzjaanse artillerie neemt vijandige stellingen onder vuur, Nagorno-Karabach, 28 september 2020.

Onlangs escaleerde het geweld tussen Azerbeidzjan en Armenië. In de West-Azerbeidzjaanse stad Ganja kwam een burger om en geraakten er 4 gewond door Armeense raketten.

Volgens een verklaring van het Azerbeidzjaanse ministerie van Defensie werden ook andere burgerdoelwitten door Armenië onder vuur genomen.

“Armenië viel Ganja, Füzuli, Tartar en Jabrayil willekeurig aan met raketten. In Ganja, onze tweede stad, wonen meer dan 500.000 mensen”, tweette Hikmet Hajiyev, assistent van de president.

“De Armeense staat en de waanzinnige politiek-militaire leiding in die staat zijn een dreiging voor de vrede en veiligheid in onze regio. Azerbeidzjan zal haar burgers blijven beschermen.”

Later liet Hajiyev nog weten dat Azerbeidzjan van plan is alle Armeense stellingen te vernietigen die gebruikt worden om het land aan te vallen.

K.L.

(Bron: Sabah)