Nikol Pashinyan is een Armeens politicus en voormalig journalist. Sinds 8 mei 2018 is hij premier van Armenië.

Armenië zegt zijn deelname aan het Eurovisiesongfestival af, dat over twee maanden in mei wordt georganiseerd in Rotterdam.

De beslissing is ingegeven door de politieke crisis in Armenië, die dan weer een gevolg is van het conflict in de Azerbeidzjaanse regio Nagorno-Karabach.

Coronacrisis of niet: in tegenstelling tot vorig jaar zal het Eurovisiesongfestival dit jaar wel degelijk worden georganiseerd. In Nederland, dat de laatste winnaar van de liedjeswedstrijd leverde.

Maar de editie van 2021 zal doorgaan zonder Armenië, want de publieke omroep van de voormalige sovjetrepubliek in de Zuidelijke Kaukasus heeft vandaag laten weten dat het zijn deelname annuleert.

“De recente gebeurtenissen, het tijdsgebrek en andere objectieve redenen maken een deelname onmogelijk”, aldus de verklaring.

In Armenië is de situatie gespannen sinds het najaar van vorig jaar, toen het oude conflict tussen Armenië en buurland Azerbeidzjan over de Azerbeidzjaanse regio Nagorno-Karabach opnieuw fel oplaaide.

De Armeense premier Nikol Pasjinian ligt onder vuur omdat hij een vredesakkoord ondertekende waarin hij terecht heeft toegegeven aan Azerbeidzjan.

Voor- en tegenstanders van Pasjinian komen al wekenlang op straat. Eerder deze week toonde de premier zich bereid tot nieuwe verkiezingen om een einde te maken aan de aanhoudende spanningen.

Maar eerder maakte de oppositie bekend dat de gesprekken over mogelijke vervroegde verkiezingen op een mislukking zijn uitgedraaid.

Het conflict in Nagorno-Karabach is door Armenië de voorbije jaren trouwens al een paar keer in de aandacht gebracht tijdens het Eurovisiesongfestival.

In 2016 zwaaide de Armeense kandidate met de vlag van Nagorno-Karabach. Vier jaar eerder, in 2012, boycotte Armenië dan weer het liedjesfestival omdat Azerbeidzjan het gastland was.

Bron: Belgische media

De Turkse docu die zelfs Netflix niet durft uit te zenden