Azerbeidzjan beschuldigde Armenië er van kindsoldaten in te zetten, met foto’s en beeldmateriaal die de oorlogsmisdaad bewijzen.

“Beeldmateriaal toont aan dat Armenië kindsoldaten inzet. Moet onderzocht worden. Het rekruteren en gebruiken van kinderen onder de 15 jaar als soldaten is verboden volgens het internationaal humanitair recht – verdrag en gewoonte – en wordt door het ICC gedefinieerd als een #oorlogsmisdaad,” zei de adviseur voor buitenlands beleid van de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev, Hikmat Hajiyev.

Het Verdrag van Genève van 1949 betreffende de bescherming van burgers in oorlogstijd verbiedt het inzetten van kinderen onder de 15 jaar als soldaten.

In 2005 verklaarde Jerevan ook dat volgens de Armeense wet burgers onder de 18 niet kunnen worden opgeroepen voor militaire dienst, zelfs niet als het vrijwillig is, wat, zoals uit de beelden blijkt, niet naar behoren wordt uitgevoerd.

Sinds de recente uitbarsting van geweld is meermaals beweerd dat Armenië steun krijgt van terroristen van de YPG/PKK, een groepering die bekend staat om haar intense rekruteringsactiviteiten voor jongeren.

Het gebruik van kindsoldaten in de gelederen van de YPG is herhaaldelijk gedocumenteerd en bekritiseerd door internationale mensenrechtenorganisaties, waaronder Amnesty International en Human Rights Watch.

Armenië maakt ook gebruik van civiele vliegtuigen, zei Hajiyev tijdens de bijeenkomst. Hij zei dat dit “tegen de regels van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie is. Zij hebben raketsystemen aan burgervliegtuigen bevestigd. Bovendien worden wapens en raketten verzonden onder het mom van ‘humanitaire hulp’.”

Bron: Turkse media