Hasan Köksoy (links), Arif Kocabıyık (midden) en Mehmet Koyuncu (rechts)

Drie YouTubers die op straat interviews afnemen kregen huisarrest opgelegd naar verluidt na een klacht van een AKP-lid.

Drie YouTubers die bekend staan om het geven van interviews op straat, hebben op 13 december huisarrest gekregen.

Arif Kocabıyık, Hasan Köksoy en Turan Kural werden op 12 december ’s ochtends vroeg bij huiszoekingen gearresteerd, naar verluidt na een klacht van het regerende lid van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) Mücahit Birinci.

De drie mannen kregen ook een verbod opgelegd om naar het buitenland te reizen.

De drie YouTubers interviewen mensen op straat en vragen hen wat ze vinden van de huidige stand van zaken in Turkije. De meeste mensen klagen over de economie in de interviews, die vaak viraal gaan op sociale media.

Twitteraars hekelden de opsluitingen en zeiden dat de maatregel bedoeld is om de oppositie het zwijgen op te leggen. De zin “We zullen niet zwijgen” werd een trending topic op Twitter.

Straatinterviews

De eigenaars van drie YouTube-kanalen met straatinterviews, Arif Kocabıyık, Hasan Köksoy en Turan Kural, die op 12 december werden aangehouden, zijn vrijgelaten met huisarrest. Voor de drie is een internationaal reisverbod ingesteld.

De eigenaars van YouTube-kanalen die straatinterviews plaatsen, werden gisteren in de ochtenduren (12 december) in hechtenis genomen.

Arif Kocabıyık, de eigenaar van İlave TV; Hasan Köksoy, de eigenaar van “Kendine Muhabir” (Reporter voor Zichzelf); en Turan Kural, de eigenaar van “Sade Vatandaş” (gewone burger) YouTube-kanalen, verschenen vandaag voor de rechter.

Kocabıyık, Köksoy en Kural zijn door de vrederechter vrijgelaten tot huisarrest met een internationaal reisverbod.

Oppositiepartij İY Partij Centraal Disciplinair Bestuurslid en advocaat Ömer Faruk Dağ heeft de vrijlating van de YouTubers aangekondigd.

Wat is er gebeurd?

De eigenaars van YouTube-kanalen die straatinterviews geven, werden zondag (12 december) in de ochtenduren in hechtenis genomen.

De eigenaars van de kanalen “Kendine Muhabir” (Reporter voor Zichzelf) en “Sade Vatandaş” (Gewone Burger) kanalen kondigden hun detentie aan op hun sociale media accounts.

Hasan Köksoy, de presentator van het YouTube-kanaal “Kendine Muhabir”, werd vorige week samen met de persoon die zijn vragen beantwoordde in Antalya gearresteerd, naar aanleiding van de opmerkingen van de geïnterviewde.

Na het beroep tegen hun arrestatie werden Hasan Köksoy en de geïnterviewde vrijgelaten.

De echtgenote van Köksoy, die straatinterviews afnam toen Hasan Köksoy werd gearresteerd, zei op sociale media: “De politie is vandaag om 7 uur ons huis binnengevallen en heeft onze computers en alle communicatiemiddelen afgenomen. De politie heeft nu mijn echtgenoot Hasan Köksoy naar een voertuig gebracht en hem meegenomen. De reden voor het huiszoekingsbevel is Mücahit Birinci,” die lid is van het centraal besluitvormings- en administratief comité van de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP).

Mücahit Birinci

Mehmet Koyuncu, de eigenaar van het “Sade Vatandaş” YouTube-kanaal zei ook op sociale media:

“De politie kwam naar mijn huis tijdens een inval bij dageraad op dit uur. Op dit uur? Ik ben niet aangehouden omdat ik in Istanbul ben. Naar het huis van een journalist! De situatie in het land is duidelijk.”

Arif Kocabıyık, de presentator van de İlave TV, en de cameraman van de zender werden ook in hechtenis genomen.

Bron: Turkse media