In Armenië, in de zuidelijke Kaukasus, komen zowel tegenstanders als aanhangers van premier Nikol Pasjinian op straat.

Zijn tegenstanders verwijten hem niet daadkrachtig genoeg te zijn geweest in het conflict over het betwiste gebied Nagorno-Karabach.

Pasjinian zegt nu dat hij bereid is tot nieuwe verkiezingen om een einde te maken aan de politieke spanningen in zijn land.

In het centrum van de Armeense hoofdstad Jerevan zijn er grote demonstraties van aanhangers én tegenstanders van premier Pasjinian, weliswaar op verschillende plaatsen.

Foto: Een demonstratie van de boze oppositie.

Tegenstanders van de Armeense premier protesteerden ook al eerder op de dag. Ze drongen binnen in het regeringsgebouw waar ze leuzen tegen de premier scandeerden en riepen om zijn ontslag.

Ze verlieten het gebouw uiteindelijk, zonder dat het tot aanhoudingen kwam. Intussen zijn er opnieuw betogers op de been.

Aanhangers

Ook de aanhangers van de premier zijn met duizenden op straat. Tegenover de menigte verklaarde de Armeense premier dat hij bereid is tot vervroegde verkiezingen, als de oppositie daarmee akkoord gaat.

“Jullie zijn het die me het statuut van premier hebben gegeven, en alleen jullie kunnen het me weer afnemen”, zei hij.

Nikol Pasjinian, een gewezen journalist, werd in 2018 tot premier verkozen na een geweldloze omwenteling in Armenië. Intussen bijna drie jaar later ligt hij onder vuur.

Hij krijgt het verwijt niet daadkrachtig genoeg te hebben opgetreden toen het oude conflict over Nagorno-Karabach in september vorig jaar weer in alle hevigheid oplaaide.

Na zes weken van hevige gevechten tekende Pasjinian een vredesakkoord. Oorlogsgezinde Armeniërs vinden nog steeds dat hij te veel heeft toegegeven aan buurland Azerbeidzjan.

Sinds vorige week zijn de spanningen opnieuw opgelopen. De top van het leger kwam met een verklaring waarin het ontslag werd geëist van Pasjinian en zijn collega’s.

De premier wilde daarop het hoofd van het leger opzij zetten, maar dat ontslag werd door de president geweigerd.

Staatsgreep dreigt in Armenië

In Armenië is het directe aftreden van Armeense premier geëist door het leger. Pasjinjan zelf weigert te vertrekken en spreekt van een ‘poging tot militaire staatsgreep’.

Hij heeft zijn aanhangers gevraagd de straat op te gaan en zodoende de democratie te beschermen.

“Nikol, verrader!” en “Nikol, treed af!” klonk het tot die tijd veelvuldig in de Armeense hoofdstad

De eis van het leger zou wel eens grote gevolgen kunnen hebben voor het land. Het is pas twee jaar geleden dat Pasjinjan, bij de eerste democratische verkiezingen uit de Armeense geschiedenis, tot premier werd verkozen.

In de zogeheten Fluwelen Revolutie die daaraan voorafging, wist Pasjinjan duizenden landgenoten te mobiliseren. Indien hij nu gedwongen wordt af te treden, bestaat de kans dat de leiders van toen terugkeren.

De ruzie met het leger begon toen Pasjinjan zich vorige week in een interview laatdunkend uitliet over de door Rusland geleverde raketten waar zijn leger het in de oorlog tegen Azerbeidzjan mee moest doen.

Die zouden volgens de premier maar in 10 procent van de gevallen ontploffen, waarschijnlijk omdat ze 40 jaar geleden werden gemaakt.

Een van zijn generaals vond die opmerking dom. Vanwege de oorlog met Azerbeidzjan en een al bijna even groot conflict met het tweede buurland Turkije, is Armenië eigenlijk al dertig jaar lang zowel militair als economisch gezien afhankelijk van Rusland.

Daarom zei de generaal in kwestie dat Pasjinjan beter ontslag zou kunnen nemen.

Pasjinjan reageerde woest op die opmerking en besloot direct de hoogste generaal in dienst te ontslaan.

Armeense premier coöpereerde met Azerbeidzjaanse staatsveiligheid

Bron: Belgische media