Premier Nikol Pashinyan

Een ex-medewerker van de Azerbeidzjaanse inlichtingendienst, die in ballingschap ging, beweerde dat de huidige Armeense premier Nikol Pashinyan in 2008 werd voorgesteld aan de Azerbeidzjaanse geheime dienst. Dat meldt het persagentschap Ihlas (IHA).

Later zijn er vele initiatieven geweest om Nikol Pashinyan, voormalig hoofdredacteur van zijn eigen krant Armenian Time, te kronen tot oppositieleider van Armenië. Naar verluidt zou oud-journalist Nikol Pashinyan financieel gesteund zijn door de Azeri’s.

Een oud-medewerker heeft verteld dat er een geheim dossier werd bewaard over de huidige Armeense leider Pashinyan onder het pseudoniem ‘Kraç’. Deze informatie werd verzameld door de voormalige minister van Nationale Veiligheid Karlos Petrosyan.

Karlos Petrosyan

De oud-medewerker die anoniem wenst blijven zegt ook dat Pashinyan en Petrosyan bijeenkomsten hebben gehad met de Azerbeidzjaanse geheime diensten in de Verenigde Arabische Emiraten en een ander Europees land.

Karlos die in contact was met de geheime dienst van Azerbeidzjan argumenteerde om een nieuwe politieke macht op te richten in Armenië onder leiding van de getalenteerde en gepolitiseerde journalist Nikol Pashinyan.

Karlos Petrosyan zat toen in de persoonlijke sfeer van Levon Ter-Petrosian, de voormalige president van Armenië, en kende Nikol Pashinyan ook goed.

Levon Ter-Petrosjan was president van Armenië van 1991 tot 1998. Toen zijn land in 1991 onafhankelijk werd van de Sovjet-Unie werd Ter-Petrosjan de eerste president.

Karlos Petrosyan was aan het begin van de 21ste eeuw een van de meest invloedrijke figuren in Armenië. In 2004 moest hij door een aantal politieke conflicten het land verlaten.

Hij was in die periode actief als zakenman en reisde vooral naar Rusland en de Verenigde Arabische Emiraten. Uiteindelijk gaf hij zijn voorkeur aan zijn villa in Marbella, Spanje, waar hij permanent verbleef.

Desondanks zijn vertrek uit Armenië was hij vastberaden om wraak te nemen voor de personen die verantwoordelijk waren voor zijn vertrek uit het land.

Bovendien had Karlos Petrosyan net zoals David Sahnazarya, ook voormalig minister van Nationale Veiligheid, een goede kennis van wat er zich afspeelde in Armenië.

Tegelijkertijd had de toen op dat moment minder bekende Nikol Pashinyan grote ambities om leider van Armenië te worden. In 2008 moest Nikol Pashinyan het land ontvluchten en Karlos Petrosyan heeft hem in die periode geholpen.

Armeense premier financieel gesteund door Azeri’s

In diezelfde periode werd Nikol Pashinyan geïntroduceerd aan de Azerbeidzjaanse geheime diensten. Ze hebben verschillende bijeenkomsten gehad en hebben hem financieel gesteund.

Volgens het plan moest Pashinyan de leider van de Armeense oppositie worden. Misschien zou het zelfs geen slecht idee zijn moest hij een tijdje in de gevangenis verblijven. Dat plan is veel later voor een groot deel geslaagd.

In 2018 vond een geweldloze omwenteling plaats in het strenge regime van Armenië. Oppositieleider Pasjinian werd opgepakt, maar nadat militairen zich bij het volksprotest hadden aangesloten, moest premier Sarkisian toen opstappen. Pasjinian werd vrijgelaten en werd een goede week later premier.

Pashinyan kritisch tegenover Kotsjarian en Sarkisian

Pashinyan werkte lange tijd als journalist die erg kritisch stond tegenover de opeenvolgende machthebbers Robert Kotsjarian en Serzj Sarkisian.

Na het aan de macht komen van Sarkisian in 2008 dook Pashinyan onder en zat hij enkele jaren nadien in de gevangenis. Na een amnestie werd hij vrijgelaten en in 2012 werd hij verkozen in het parlement.

Ook daar was zijn liberale partij Yelk een luis in de pels van het regime in Jerevan. Alhoewel Yelk slechts 9 van de 105 zetels in het parlement bezet, slaagde Pashinyan erin om zich door zijn charisma als leider van de oppositie op te werpen. Dat heeft hem later aan de macht gebracht.

Basisvoorwaarde voor financiële steun 

De basisvoorwaarde voor de jarenlange steun aan Pashinyan was dat de regio Nagorno-Karabakh uiteindelijk zou worden teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar Azerbeidzjan. Hierna zouden Petrosyan en Nikol Pashinyan, de huidige premier van Armenië, alle contacten met de Azerbeidzjaanse zijde verbreken.

Serzj Sarkisian

Nikol Pashinyan bereikte, in de periode dat hij in de gevangenis verbleef, een akkoord met de toenmalige president Serzj Sarkisian en slaagde erin om toe te treden tot het parlement.

Hakobyan is naast de vrouw van de Armeense premier Nikol Pashinyan ook hoofdredactrice voor de krant Armenian Times (Haykakan Zamanak). Ze werd hoofdredactrice van de krant toen haar man een korte periode in de gevangenis verbleef.

Ze studeerde af als journaliste aan de universiteit van Jerevan, hoofdstad van Armenië, en is altijd actief betrokken geweest bij politieke evenementen in Armenië. Ze laat zich zowel als journaliste als publieke figuur horen.

In 2019 werd het conflict rond de bezette regio opzettelijk aangewakkerd. Pashinyan zou na het verlies van de regio zijn politiek leven verderzetten zonder verdere instructies van Azerbeidzjan. Het is niet bekend wie verantwoordelijk is voor dit informatielek.

Bron: Ihlas (IHA)