Een team van archeologen heeft een oude kliniek en medische hulpmiddelen gevonden bij opgravingen in het toeristische dorp Gölyazı van de noordwestelijke Turkse provincie Bursa. Demirören News Agency (DHA) meldde het nieuws vorige donderdag.

De nieuwe bevindingen tonen aan dat de 2.600 jaar oude stad “Apollonia ad Ryndacum”, een werkend gezondheidscentrum had. Het huidig dorpje Gölyazı wed gebouwd op de ruïnes van de oude stad die gelegen is op een klein eilandje in het Uluabat-meer.

De stad die werd opgetrokken ten tijde van de Romeinen, was een belangrijk religieus centrum tijdens de Byzantijnse periode. Mustafa Bozbey, de burgemeester van de gemeente Nilüfer in Bursa, zei dat de nieuwe vondsten licht zullen werpen op de regio en haar rijke geschiedenis.

Hij voegde toe dat de regio van groot geneeskundig belang was en zei dat opgravingsteams in 2016 een graf hadden blootgelegd van een artsenfamilie.

“De begraafplaats en het gevonden gereedschap van de arts tonen aan dat Gölyazı in die tijd een centrum was voor geneeskunde,” haalde hij aan.

De conserverings- en opgravingswerkzaamheden die door het bestuur van Bursa werden gestart, waren vooral gericht op het “heilige gebied” in de regio en werden voltooid in december 2018.

De archeologische site zal binnenkort worden geopend voor het publiek.

Sabah

O.A.