Archeologen hebben een kruiswoordraadsel met Griekse woorden gevonden in de stad Izmir. De vondsten werden gemaakt op de muren van de basiliek in de agora van Smyrna. De antieke stad Smyrna is 2000 tot 2500 jaar oud en ligt in het centrum van de stad Izmir.

Het lijkt op één acrostichon (lettervers) en men kan dezelfde woorden in vijf rijen van boven naar beneden en van link naar rechts herkennen. Het woord logos staat in het midden geschreven, dit zou gebruikt zijn door een groep christenen om met mekaar te communiceren in de tijd dat het christendom nog verboden was. We denken dat dit een soort puzzel was omdat er bankjes tegenover de schilderijen zijn. We kunnen ook afbeeldingen zien uit het leven van de diegenen die hier werkten”, aldus Akin Ersoy, hoofd van de opgravingen in de agora van Smyrna.

 

Zelfde soort als Pompeii

Volgens Ersoy zijn de vele opschriften op de muren typerend voor het antieke Smyrna. De archeologen hebben hierop een rijke collectie aan artefacten gevonden, waaronder 3000 letters, verschillende soorten vormen, bladeren, honden en volzinnen.

“Dit is de zelfde soort graffiti dat men in Pompeii kan vinden. In deze regio werd Grieks gesproken door intellectuelen, men kan zelfs Griekse tekens op de muren herkennen”. Op de muren werden ook verschillende afbeeldingen van dieren, boten, schilderijen van gladiatoren en zelfs liefdesgedichten gevonden.

Volgens Ersoy is het moeilijk om een betekenis achter de puzzel te vinden “Er zijn namen geschreven die volstrekt zinloos zijn; zoals sommige onderzoekers zeggen kan het een referentie zijn naar de groep christenen”.

Hürriyet