Europarlementariër Ryszard Czarnecki en de Turkse minister Mevlüt Çavuşoğlu

Na maanden van wrijvingen tussen Turkije en EU, lijkt Ankara toch weer toenadering te zoeken.

Mevlüt Çavuşoğlu, de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, is op bezoek in de Europese hoofdstad Brussel om te praten over de toekomst van de relatie tussen de Europese Unie en Turkije.

Vorige maand beslisten EU-leiders dat Turkije meer sancties opgelegd krijgt vanwege de aanhoudende gasboringen in betwiste wateren in de Middellandse Zee.

De EU-sancties hebben betrekking op topmanagers van oliebedrijven. Het bezoek aan Brussel wordt gezien als een verzoeningspoging.

De Turkse minister eerder dat Ankara met een “positieve agenda” richting de EU gaat.

“Turkije wil een bladzijde omslaan in de relatie met de EU in het nieuwe jaar”, zei president Recep Tayyip Erdoğan in een videoconferentie een EU-commissievoorzitter.

En vorige week ging Erdogan nog verder door te suggereren dat Turkije het gat kan opvullen dat het Verenigd Koninkrijk achterlaat.

“Onzekerheden die zijn toegenomen door de brexit kunnen alleen worden weggenomen als Turkije zijn rechtmatige plek in de Europese Unie inneemt”, zei de Turkse president.

Het land is kandidaat-lidstaat van de unie, maar onderhandelingen daarover liggen al jaren stil.

Duitse minister

Maandag bracht de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Maas een bezoek aan Ankara. Hij prees Turkije voor goede stappen in de juiste richting, “niet alleen met woorden, maar ook met daden”.

Toenadering Frankrijk

De Turkse president heeft ook toenadering gezocht tot de landen waar het de grootste conflicten mee heeft, zoals Frankrijk. Toen president Emmanuel Macron eerder positief testte op het coronavirus, schreef Recep Tayyip Erdoğan hem een brief om hem beterschap te wensen.

Met Griekenland gaat Turkije volgende week om tafel om te praten over maritieme grenzen in de oostelijke Middellandse Zee. Die onderhandelingen lagen vijf jaar lang stil.

Bron: BNM