De Noord-Afrikaanse natie Marokko kocht dit jaar een vloot Turkse Bayraktar TB2 drones en koopt naar verluidt ook Israëlische Harop rondvliegende munitie (“zelfmoord”-drones).

Deze twee in de strijd beproefde onbemande luchtsystemen zouden Rabat een beslissende voorsprong kunnen geven in een toekomstig conflict.

De Koninklijke Marokkaanse Strijdkrachten bestelden in april 13 TB2 drones bij de Turkse dronefabrikant Baykar en begonnen op 17 september met de levering van de eerste eenheden.

De deal heeft een waarde van 70 miljoen dollar en omvat vier pilootstations.

Twee maanden na ontvangst van de eerste TB2’s, bestelde Rabat naar verluidt nog een partij van zes TB2’s.

De onbemande luchtvaartuigen met gemiddelde hoogte en lange uithoudingsvermogen (MALE) zijn goedkoper dan veel andere drones op de markt. Ook hebben ze een grotendeels succesvolle staat van dienst in conflicten in Syrië, Libië en Nagorno-Karabach.

“De TB2 en de bijbehorende munitie combineren technische capaciteiten met een betaalbaarheid die betekent dat hun commandanten een zekere uitputtingsgraad kunnen tolereren terwijl ze de vijand voor echte uitdagingen stellen”, zei de Britse minister van Defensie Ben Wallace vorig jaar.

TB2’s zouden veel schade kunnen aanrichten tegen zelfs een goed bewapende en technologisch geavanceerde tegenstander, vooral wanneer zij samen met de in Israël gebouwde Harop worden gebruikt.

In november meldde de Israëlische pers dat de fabrikant van de Harop, Israel Aerospace Industries (IAI), dit jaar 22 miljoen dollar van Marokko heeft ontvangen.

De onthulling viel samen met berichten dat Israël bereid is Marokko die rondzwervende munitie te leveren. Israël en Marokko normaliseerden vorig jaar hun betrekkingen.

Het is onduidelijk of de betaling voor de levering van drones was of een betaling voor een gemeld project waar IAI en Marokko samen aan werken om de zelfmoord drones in het Noord-Afrikaanse land te produceren.

Hoe dan ook, het lijkt erop dat Marokko een voorbeeld neemt aan Azerbeidzjan door deze beide onbemande systemen te kopen.

In de Nagorno-Karabach oorlog van vorig jaar, vernietigden Azerbeidzjaanse Harops verschillende van Armenië’s Russisch gebouwde S-300 luchtafweer raketsystemen en hun TB2’s verwoestten Armeense grondtroepen.

‘Oorlog tussen Marokko en Algerije’

Rabat zou een soortgelijk scenario in gedachten kunnen hebben als er ooit oorlog uitbreekt tussen Marokko en buurland Algerije, dat lange tijd het Polisario Front in de Westelijke Sahara heeft gesteund.

De spanningen tussen Marokko en Algerije zijn de laatste maanden toegenomen. Algerije verbrak de diplomatieke betrekkingen in augustus en beschuldigde Marokko van “vijandige acties”.

In november beschuldigde Algerije Marokko van het doden van drie vrachtwagenchauffeurs tijdens een staking.

Algerije’s presidentschap meldde dat de staking was uitgevoerd “met een geavanceerd wapen” maar specificeerde niet welk soort of zei niet waar de staking plaatsvond. In zijn verslag over het incident, wees AFP erop dat Marokko in september begon met de levering van TB2 drones.

Een omvangrijke vloot TB2’s samen met tientallen Harops zou verwoestend kunnen zijn tegen het Algerijnse leger in geval van oorlog.

Harops zijn ontworpen om de radars van vijandelijke luchtverdedigingssystemen te volgen, er vervolgens op in te vliegen en te exploderen als onderdeel van de onderdrukking van vijandelijke luchtverdedigingssystemen (SEAD).

Zij zouden een ernstige bedreiging kunnen vormen voor de in Rusland gebouwde langeafstandsluchtverdedigingssystemen S-300, S-350E en S-400, alsmede voor de Pantsir-S1/SM’s, Buk-M2’s en Tor-M2’s met kortere reikwijdte van Algerije.

Terwijl de Harops zich concentreren op SEAD-operaties, kunnen de TB2’s vijandelijke grondtroepen en tanks treffen met hun zeer nauwkeurige, precisiegestuurde MAM-L of MAM-T Smart Micro Munitions.

Een dergelijke aanval zou Marokko een beslissende overwinning op het slagveld kunnen opleveren.

Bron: Amerikaanse zakentijdschrift Forbes