De PYD, YPJ en YPG, Syrische takken van de terreurgroep PKK , voerden een grote aanval uit op IS en hun de facto hoofdstad Raqqa.

In het offensief tegen IS-terroristen gaf de V.S. steun vanuit de lucht aan de YPG samen met grondtroepen. Op foto’s van de aanval zijn V.S.- soldaten te zien met emblemen van  de PKK-gerelateerde YPG en YPJ.

Ankara beschouwt de PYD al seen terreurgroep vanwege haar banden met de PKK die al een 3 decennia durende terreuroffensief voert in het zuid-oosten van Turkije.

Op 17 februari voerde Abdulbaki Somer, een PYD-terrorist, een zelfmoordaanslag uit in Ankara waarbij 29 burgers en veiligheidsmachten om het leven kwamen. Zo’n 61 mensen geraakten toen gewond. Later werd een gigantische poster op een gebouw in een door de PYD-bestuurde stad in Syrië gespot van hem en Seher Cagla Demir, een PKK-terrorist die een aanslag met een autobom uitvoerde op 13 maart in Ankara waarbij 38 burgers werden gedood en 125 anderen gewond.

Seher Cagla Demir
Seher Cagla Demir

Op de poster was ook de gevangen PKK- leider Abdullah Ocalan te zien met de slogan “Leider”, een ander bewijs dat de groep onomstotelijk banden heeft met de PKK.

ebae7cd140e1bf6b5c1838f984be5054_pyd_3952jpg_610x375
De omstreden Abdullah Ocalan poster

De verhouding tussen Turkije en de V.S. is verslechterd nadat John Kirby, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, zei dat de V.S. de PYD en de YPG – Syrische takken van de terreurgroep PKK-  niet beschouwt als terreurgroepen. De verklaring van Kirby kwam nadat president Erdogan een ultimatum gaf aan Washington om te kiezen tussen Turkije en PYD als bondgenoot.

Hoewel Ankara de V.S. en de EU verschillende keren heeft gewaarschuwd dat er geen goede of slechte terroristen bestaan, doelend op de YPG, heeft de V.S. deze waarschuwing genegeerd.

Sabah