Ismail Demir, Turkey's undersecretary for defense industries

Een begrenzing van de V.S. op de verkoop van bepaalde wapensystemen heeft Turkije gedreven om haar eigen technologieën te ontwikkelen, zei het hoofd van de defensie-industrie.

“Ik wil niet sarastisch doen maar ik zou graag de V.S. willen bedanken voor elk project dat werd geweigerd want het heeft ons gedwongen om onze eigen systemen te ontwikkelen”, zei Ismail Demir, Turkse ondersecretaris van defensie-industrie, die sprak tijdens een discussie bij een denktank van de Atlantische Raad.

Terwijl Turkije de PKK en de IS bevecht, treuzelt het Congress van de V.S. om de verkoop van gewapende drones en geleide munitie goed te keuren vanwege bezorgdheid over de strijd van het Turks leger met de terroristen in Zuidoost-Turkije en Noord-Irak.

Demir zei dat Turkije tactische onbemande gewapende vliegtuigen heeft ontwikkeld die gebruikt worden in de strijd tegen terreur. Ankara zal niet langer V.S.- drones nodig hebben.

“Helaas, het hoofdstuk van gewapende drones is langs onze kant afgesloten”, zei hij.

Hij voegde eraan toe dat Turkije onder andere haar eigen precies-geleide munitie ontwikkelt. Wapenverkoop blokkeren zal de nationale veiligheidsdoelstellingen van Ankara niet tegenhouden. De begrenzing zal niet ten goede zijn voor de strategische verhouding tussen de 2 bondgenoten.

“Eens dat we een nieuwe technologie ontwikkeld hebben qua defensie, zullen we het produceren. Ook al zal het misschien iets langer ons, we zullen onze eigen technologie hebben”, zei hij. Hij voegde er nog aan toe dat het doel van Turkije is om onafhankelijker in defensie en technologie te zijn.

AA