De woordvoerder van de door de Verenigde Staten geleide coalitiekrachten in Syrië heeft een post geplaatst op zijn Twitter die Turkse sluipschutters beschuldigde van het aanvallen van burgers in gebieden gecontroleerd door de YPG (Volksbeschermingseenheden). Hij verwijderde de tweet later en verontschuldigde zich voor het verspreiden van “propaganda”.

Kolonel Sean Ryan, de woordvoerder voor de Combined Joint Task Force of U.S. Central Command, retweette een post die zei: “De speciale strijdkrachten van de VS (Groene Beretten) die de grens tussen Rojava en Turkije patrouilleren nadat terroristische Turkse sluipschutters burgers in Rojava aanvielen, waarbij een klein meisje dat naar huis ging, gedood is”.

Rojava is een gebied in noordelijk Syrië dat door het Syrische filiaal van de PKK, de YPG, wordt gecontroleerd. De foto, waarop de speciale strijdkrachten van de VS naast de Syrische kinderen te zien waren, was niet gerelateerd aan het onderschrift.

De schandalige post veroorzaakte verbazing en kritiek bij mensen op Twitter, vooral nadat de Duitse journalist Julian Ropcke een screenshot van de tweet nam en deze deelde op zijn account.

Ropcke, redacteur bij de Duitse krant BILD, werd door Ryan geblokkeerd na het delen van de screenshot, waardoor de journalist zich verder verontwaardigd voelde. Hij reageerde: “Je kunt niet serieus zijn. @CENTCOM, worden journalisten nu geblokkeerd voor hun werk?!”

Kolonel Ryan verwijderde later de tweet en reageerde op Ropcke op Twitter.

“Eerder tweette ik op basis van de foto van mariniers die kinderen beschermen en ik las niet het volledige bericht. Dit was mijn vergissing en werd snel verwijderd, hoewel iemand deze tweet in beeld bracht en negatieve berichten verspreidde. Mijn fout – stop met het verspreiden van propaganda,” schreef hij.

De woordvoerder van de coalitie gaf ook een verontschuldiging op Twitter voor het retweeten van de schandalige post en het verspreiden van valse informatie over Turkije.

De door de VS geleide coalitie is een partnerschap aangegaan met de terroristische YPG in Syrië onder het voorwendsel van de strijd tegen Daesh, ondanks de protesten en waarschuwingen van Turkije dat een partnerschap met de ene terroristische groep om een andere te verslaan niet tot de gewenste resultaten kan leiden.

Geen verschil tussen de PKK en YPG

Turkije ziet geen verschil tussen de PKK, een groep die ook voorkomt op de Amerikaanse en Europese terreurlijsten, en de YPG in Syrië, aangezien de twee groepen organisch met elkaar verbonden zijn en hun leden zich vlotjes tussen de beide bewegingen verplaatsen.

Turkije heeft twee succesvolle grensoverschrijdende operaties in Syrië uitgevoerd – Operatie Eufraatschild gelanceerd in augustus 2016 en Operatie Olijftak gelanceerd in januari 2018 – beide bedoeld om de aanwezigheid van YPG en Daesh terroristen in de buurt van de Turkse grenzen uit te roeien.

Sabah

T.A.