Amerikaanse experts hebben op woensdag gewaarschuwd voor de dreiging die gevormd wordt door de corrupte activiteiten van FETO (Gulenistische terreurorganisatie), voornamelijk in het onderwijssysteem van het land.

Mark Hall, regisseur, scenarist en directeur van de documentaire “Killing Ed”

“Ik geloof dat de Gulen-beweging in de VS een unieke en ongewone veiligheidsrisico vormt,” zei Mark Hall, regisseur, scenarist en directeur van de documentaire “Killing Ed”. Die documentaire gaat over de financiële praktijken van de FETO-verbonden charterscholen in de VS.

Hall sprak tijdens het panel “July 15 Coup attempt: Two Years Later” georganiseerd door de Turkse Organisatie voor Erfgoed (THO), een denktank in Washington. Hall zei dat FETO de VS hoofdzakelijk bedreigt door het binnenbrengen van ongekwalificeerde werknemers uit andere landen, voornamelijk Turkije, en ook door witwas- en vervalsingpraktijken, waarmee ze de lokale en federale autoriteiten misleiden.

Hij merkte op dat de terreurgroep ook gefinancieerd wordt door grote pr-bedrijven om de Amerikaanse maatschappij te overtuigen dat de groep aansluit bij de democratische, gematigde Amerikaanse waarden. Maar een nader onderzoek leert het compleet tegenovergestelde.

“De Gulen-beweging heeft gedurende een periode van 19 jaar massaal geïnvesteerd in een pr-beleid om de mensen te vertellen wie ze zijn. Maar als je goed kijkt, is het geen groep die democratisch is of de belangen van de VS behartigt,” zei Hall.

Hij benadrukte dat de leider van de beweging die in de VS verblijft, moet uitgeleverd worden aan Turkije. Hij zei ook dat de Amerikaanse overheid meer aandacht moet besteden aan de problemen rond immigratie die de FETO-gelinkte charterscholen voortbrengen.

“De scholen zouden geen belastinggeld mogen krijgen,” zei hij.

Een andere spreker op het panel, Abraham Wagner, die lesgeeft over nationale veiligheidswetten aan de Columbia Law School, zei dat er onderzoek gevoerd moet worden naar de corruptie met betrekking tot belastingen en immigratie die FETO pleegt in de VS.

Hij zei ook dat FETO in de VS niet goed gekend is.

“FETO is niet gekend onder het publiek of de media in de VS”, zei Wagner. “Het is jammer dat deze kwestie niet de nodige aandacht van de media en de veiligheidsdiensten krijgt.”

Sabah

T.A.