HENGELO – Een primeur voor Hengelo: de stad is de eerste in heel Nederland met een çesme, een Turkse drinkfontein. De betekenis ervan reikt verder dan het kunnen tappen van een flesje drinkwater.

„Het heeft wat zweet gekost”, prees burgemeester Sander Schelberg de inzet van de stichting Hengelo-Yozgat, die naar aanleiding van de vijftig jaar lange aanwezigheid van Turkse gastarbeiders in industriestad Hengelo, de çesme – als plek van verbondenheid – wilde plaatsen.

https://youtu.be/dh8s9mmkp18

 

 Drinkwatercultuur

Op de ceremonie kwamen een paar honderd leden van de Turkse gemeenschap af, inclusief de ambassadeur en de consul. „Dit is van grote betekenis”, zegt Ziya Develi, die speciaal voor de gelegenheid uit Rotterdam is gekomen. Hij is cameraman bij de Turkse commerciële omroep ATV Europe en zegt:

„Met deze çesme brengen we de drinkwatercultuur naar Europa. In Turkije zijn deze fonteinen heel gewoon, je vindt ze er veel. Ze zijn ook van een grote symbolische betekenis.”

De çesme is volgens hem veel meer dan een plek waar een flesje water kan worden getapt. „Water is zuiverend, in alle opzichten. De bron van het leven.”

image-6040055

Verkoeling

“Wij mensen bestaan voor een belangrijk deel uit water. Water kan verzoenend werken, het kan conflicten bezweren. Stel dat wij een conflict, hebben, u en ik. Dan kan een bekertje water voor verkoeling zorgen, in alle opzichten.”

Op die betekenis van het water en de fontein wees Schelberg ook. ,,Ik heb vaak reizen dwars door Turkije gemaakt. Overal kom je çesmes tegen. Ze vormen plek van verbondenheid.”

image-6040045

Tubantia