In de provincie Eskisehir hebben AKP-vrouwen geprotesteerd tegen een dansshow tijdens een internationaal festival waar onder andere de tango en moderne dansen werden opgevoerd in de CHP-gemeente Odunpazari. Esma Cakir, hoofd van de lokale vrouwenafdeling van de AKP zei “We zullen nooit meer dans, tango en de cha-cha toelaten in het complex”.

Tijdens een internationaal festival op 24 mei werd een dansopvoering gehouden in het historische Kursunlucomplex dat tgenwoordig als cultureel centrum wordt gebruikt door de CHP-bestuurde Odunpazari gemeente. De show waar verschillende soorten dansen vanuit de hele wereld werden opgevoerd zoals de tango, de cha-cha en Indisiche en moderne dansen, werd bijgewoond door burgemeester Kazim Kurt.

“We willen geen tango in het complex”

ak-partili-kadinlarin-kulliyede-dans-tepkisin-5-8486785_x_300

De vrouwen van de lokale AKP-vrouwenafdeling van Odunpazari verzamelden zich gisteren voor het Kursunlucomplex. Ze hadden spandoeken mee met de slogans ‘We willen geen tango in het complex’,‘Odunpazari heeft sinds haar bestaan dit onrecht nooit gekend’, ‘Men houdt geen huwelijksfeest in een dodenhuis’ en ‘Jullie hebben geen respect voor martelaren.

Esma Cakir, hoofd van de lokale vrouwenafdeling van de AKP zei in een toespraak dat de gemeente van Odunpazari een dag nadat de gesneuvelde soldaat Anil Gul werd begraven, een concert van de Turkse rockband Manga organiseerde.

“Degenen die dagenlang de sobere trouw van de dochter van onze president bekritiseerden hebben een concert georganiseerd nadat onze gesneuvelde soldaat begraven werd”, zei Cakir.

‘Opnieuw worden onze nationale en culturele waarden aangevallen onder de naam van een dans’

Cakir verklaarde dat een paar dagen na het concert een dansopvoering werd georganiseerd in het complex en zei het volgende:

ak-partili-kadinlarin-kulliyede-dans-tepkisin-8486785_x_o

“Kazim die zegt dat hij veel belang hecht aan cultuur, heeft onze traditiegetrouwe Ottomaans orkest voor 75 Lire opgeheven en een verraad gepleegd op onze cultuur en waarden door een dansshow van de tango, cha-cha, Indische en moderne dans te laten opvoeren in een 600-jarig gebouw dat ons is nagelaten door onze voorouders. We willen geen dans zien in het gebouw dat 600 jaar geleden door Coban Mustafa Pasa, leerling van de grote architect Sinan, gebouwd is en onze cultuur en waarden herbergt. We zullen nooit meer toelaten dat jullie de Italiaanse, Spaanse en Franse cultuur opdringen in onze moskeeën”.

Hurriyet