President Recep Tayyip Erdoğan heeft gezegd dat de voorlopige resultaten van de lokale verkiezingen van 31 maart hebben aangetoond dat zijn regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) “met een meerderheid” de winnaar is geworden van de gemeenteraadsverkiezingen.

De president vergeleek de verkiezingsuitslagen met die van 3 november 2002 toen de AKP met een verpletterende meerderheid aan de macht kwam.

“Wij, als AKP, sluiten deze verkiezingen af met een meerderheid én als leidende partij. Ook op vlak van allianties zijn wij samen met de Nationalistische Bewegingspartij (MHP), op de eerste plaats geëindigd. Wij, als AKP, hebben ook enkele gemeenten verloren,” zei Erdogan zondagavond in Istanbul voordat hij naar de hoofdstad Ankara vertrok. Ook daar zal hij een toespraak houden op het balkon van het AKP-hoofdkantoor.

“We accepteren dat we de harten van onze mensen hebben veroverd op de plaatsen waar we hebben gewonnen. We accepteren ook dat we niet succesvol genoeg waren op de plaatsen waar we hebben verloren. We zullen ons toekomstig actieplan uitstippelen op basis van deze feiten,” haalde de president aan.

“Deze verkiezingen hebben ook aangetoond dat onze Koerdische broers hun wil niet hebben overgegeven aan terreurorganisaties, noch aan zij die terreurorganisaties hebben gesteund,” klonk het verder.

De AK-Partij staat voorop omdat er veel provincies werden gewonnen in Centraal-Anatolië.

99,93 % van de stemmen zijn ondertussen geteld.

De AKP behaalde 44,32 procent van de stemmen. Bijna 75 procent van meer dan 194.678 stembussen werden geteld. De belangrijkste oppositiepartij CHP heeft 30,10 procent.

De Republikeinse Volkspartij CHP staat op kop in de hoofdstad Ankara met meer dan 50,90 procent van de stemmen.

Hurriyet

O.A.