In de zogeheten Jan Smit appgroep zouden agenten van het politiebureau Marconiplein – de school staat in het gebied van dit bureau – over deze moord hebben geappt. „Weer een Turk minder”, was een van de berichten.

De Rotterdamse agenten die onlangs berispt zijn voor hun racistische en discriminerende berichten op WhatsApp, hebben ook bijzonder kwetsende uitlatingen gedaan na de moord op de 16-jarige Rotterdamse Hümeyra.

Dat schrijft de Nederlandse media op basis van bronnen binnen de politie.

Een van de agenten van bureau Marconiplein zou “Weer een Turk minder” hebben geappt in de appgroep.

Volgens politiechef Westerbeke zijn de uitlatingen verwerpelijk en aanstootgevend, maar zouden ze op meerdere manieren zijn “uit te leggen”.

Westerbeke noemt de media een “cynisch commentaar aan het adres van de rechterlijke macht”.

Volgens hem bedoelde de agent dat de hoofdverdachte, Bekir E., vanwege zijn spijtbetuiging waarschijnlijk een lagere straf zou krijgen.

Hümeyra werd gestalkt door haar ex en in december 2018 een fietsenstalling doodgeschoten.

Uitgeroeid

Het is niet het enige nieuwe appgesprek dat boven tafel is gekomen. Na de trambeschieting in Utrecht in 2019 heeft een Rotterdamse agent in dezelfde ‘appgroep’ geappt dat mensen die met de tram door hun buurt rijden “over het algemeen uitgeroeid mogen worden.”

Vorige maand werd bekend dat vijf van de agenten uit de appgroep een schriftelijke berisping (de lichtst mogelijke straf) hebben gekregen.

Dat ging om uitspraken als ‘kankervolk, kutafrikanen en pauperallochtonen.

Burgemeester Aboutaleb laat vandaag aan de Nederlandse media weten dat hij wist van de appjes over de zaak Hümeyra. Hij blijft erbij dat de agenten een tweede kans verdienen.

Rotterdamse politici spreken op Twitter hun afschuw uit. Donderdag wordt het onderwerp in de gemeenteraad van Rotterdam besproken, naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek naar de appgroep van de agenten.

Bron: Nederlandse media

Ex-vriend Bekir schoot 16-jarige Humeyra Öz dood in Rotterdam