Het Republiekmonument (Turks: Cumhuriyet Anıtı) is een opmerkelijk monument op het Taksimplein in Istanbul, Turkije, ter herdenking van de vorming van de Turkse Republiek in 1923.

Een geoloog van de Technische Universiteit van Istanbul beweert dat er fossielen van zo’n 145 miljoen jaar oud zijn verwerkt in een republikeins monument op het Taksim-plein in Istanbul.

“Als je naar het monument kijkt, kun je de fossielen duidelijk zien zitten,” zei natuurspecialist Serkan Angı afgelopen maandag in een interview met Hürriyet.

Het republikeinse monument werd ontworpen en gebouwd door de Italiaanse beeldhouwer Pietro Canonica. Het werk werd op 8 augustus 1928 onthuld op het Taksimplein.

Serkan Angı

Volgens Angı gebruikte de beeldhouwer Rosso di Verona een kalksteensoort met verschillende tinten rood uit de Italiaanse provincie Trentino, voor de bouw van de basis en de zuilen van het monument.

“Het is een soort fossiel-houdende kalksteen die in het Jura werd gevormd, zo’n 145 miljoen jaar geleden,” merkte hij op.

145 miljoen jaar oude fossielen ontdekt in Republikeins Monument

De deskundige beweerde dat deze kalksteen bestaat uit fossielen van ammonieten, zeedieren die in die tijd voorkwamen.

“Dit soort steen is niet geschikt voor gebruik in open ruimten. Ze kunnen met de tijd verslijten. Dus als je dicht bij het monument komt, kun je de fossielen duidelijk zien zitten,” aldus de wetenschapper.

Hurriyet

O.A.