Foto: de traditionele Adana kebab wordt geroosterd op ijzeren spiesen boven een open mangal, een typische Turkse barbecue, in Adana, Zuid-Turkije

De wereldberoemde voedingssite TasteAtlas heeft zijn awards voor het jaar 2020 bekendgemaakt. De lijst heet ‘De beste traditionele gerechten ter wereld’.

De traditionele Turkse Adana kebab, genoemd naar de gelijknamige stad in Zuid-Turkije, staat in de top 3.

Elk jaar maakt TasteAtlas een lijst van de 100 beste traditionele gerechten en lekkernijen ter wereld. Adana kebab, een constante in de Turkse keuken, kreeg meer dan 60.000 stemmen en staat daarmee op de tweede plaats. Op de eerste plaats staat de klassieke pizza Margherita.

Adana kebab wordt gewoonlijk gemaakt van lamsvlees dat met de hand in stukjes wordt gesneden en staartvet. Het vlees wordt dan op spiesen gestoken en geroosterd boven een open mangal, een traditionele Turkse barbecue gevuld met brandende houtskool.

Speciaal voor de gelegenheid gaf Atila Menevşe, de voorzitter van de Kamer van Koophandel van Adana, een interview voor radio Çukurova van de Turkse openbare omroep TRT (Turkse Radio- en Televisiemaatschappij). We zijn trots dat het gastronomische handelsmerk van onze stad zo’n eer te beurt valt, zei hij.

Foto: Atila Menevşe, voorzitter van de Kamer van Koophandel van Adana, Zuid-Turkije (25 januari 2021).

“Deze prijs is waardevol voor onze stad en ons land. Met de Kamer van Koophandel hadden we Adana kebab jaren geleden al laten registreren en een geografische indicatie gekregen. We zijn opgetogen dat dit mocht gebeuren.” Adana is een stad die rijk is aan gastronomie, voegt hij er nog aan toe.

Volgens Menevşe doet men er nog steeds alles aan om de unieke en aloude traditionele keuken van Adana te blijven promoten. “We hebben een heel gamma van smaken overgeërfd van onze voorouders. Het is belangrijk om deze rijkdom te behouden en te promoten. Daar blijven we aan werken, op nationaal en internationaal niveau, zonder te stoppen.”

Kebab is niet de enige specialiteit van Adana, aldus Menevşe. “We proberen onze stad op de kaart te zetten en dat zal onze economie ten goede komen. De Adana kebab is een juweeltje dat over heel de wereld bekend is en bewonderd wordt, niet alleen in Turkije. We willen dit juweeltje, samen met vele andere juwelen die we bezitten, opblinken en er de roem aan toekennen die ze verdienen.”

Foto: een tafel vol traditionele Turkse gerechten (13 januari 2021).

Menevşe had het ook nog over de wereldwijde coronapandemie en de impact ervan op de voedingseconomie. De pandemie heeft een aanzienlijke sociale en economische impact op de levens van mensen over de hele wereld en ook op restaurants, zei hij. Toch blijft hij hoopvol en hij gelooft dat de voedingssector na de coronapandemie volledig zal herstellen.

In de top 30 van de lijst van TasteAtlas staan nog een aantal Turkse lekkernijen. Het gaat om ‘köfte’ (dé typische Turkse vleesballetjes), ‘sarma’ (gevulde wijnbladeren), ‘döner kebab’ (de ultieme Turkse straatsnack) en ‘dolma’ (gevulde groenten).

Bron: Sabah

S.V.R.