Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam vraagt om vertrouwen in de Rotterdamse politie, ondanks de extreme racistische uitlatingen van sommige Rotterdamse agenten in een appgroep.

De Rotterdamse politiek voerde donderdag een hevig debat. Tal van politieke partijen maken zich grote zorgen over de cultuur binnen de politien.

Stephan van Baarle (Denk) wil dat Aboutaleb excuses aanbiedt aan de familie van Hümeyra voor de appjes die ze hebben moeten lezen.

Agenten sturen racistische appjes: “Weer een Turk minder”

Van Baarle wil dat er alsnog ontslag volgt voor de vijf betrokken agenten. Andere raadsleden reageren vergevensgezind.

Burgemeester Aboutaleb stelt ‘juridisch aan het kortste eind te hebben getrokken’ als hij de politiechef om ontslag van de agenten had verzocht.

Hij zegt lang te hebben geaarzeld en te hebben gewikt en gewogen. “Betrokken agenten hebben excuses gemaakt, met betraande ogen. Ze zijn diep door het stof gegaan, erkennen dat ze veel schade hebben berokkend”, zegt de burgemeester.

Eerste instantie

Verschillende raadsleden wilden van burgemeester Aboutaleb weten waarom hij de agenten een tweede kans geeft, terwijl hij in eerste instantie iets anders had gezegd.

Toen de zaak uitkwam was de eerste reactie van de burgemeester: ‘Als er ook maar iets van waar is, is er voor deze mensen geen ruimte in het korps’.

Aboutaleb zei vandaag heel lang nagedacht te hebben en er ook met anderen, waaronder Rotterdamse raadsleden, over gesproken te hebben.

De agenten hadden inmiddels hun excuses gemaakt en waren diep door het stof gegaan zo zei de burgemeester vandaag tegen de gemeenteraad. Aboutaleb dacht dat een eventueel verzoek om ontslag juridische het niet zou halen.

Tweede kans

Daarom vond hij ook dat ze een tweede kans verdienden. “Kies je voor hard tegen hard of zacht tegen hard? Ik heb ze het vertrouwen gegeven”, aldus Aboutaleb.

De Partij voor de Dieren, Nida en Denk hebben daar grote moeite mee. Fractievoorzitter Stephan van Baarle van Denk: “Beseft de burgemeester dat hij met deze houding de mensen die racisme en discriminatie zat zijn, denken dat u niet voor ze staat?”. Aboutaleb zei dat mensen niet gebaat zijn bij een verdere polarisatie.

Familie van Humeyra

Hümeyra werd in december 2018 door haar 32-jarige ex-vriend Bekir E. doodgeschoten in de fietsenstalling van het Rotterdam Designcollege.

De familie van de eind 2018 doodgeschoten Rotterdamse scholiere Humeyra is ‘totaal van de kaart’ vanwege de racistische appjes van agenten over Humeyra.

In die appjes wordt onder meer gezegd ‘weer een Turk minder’. De familie eist dat de agenten worden ontslagen, laat advocaat Richard Korver weten, die nu door de familie is benaderd.

Volgens de politie ging het om cynisch bedoelde appjes gericht aan de rechtspraak, na de spijtbetuiging van de later veroordeelde dader. De agenten werden daarom ‘slechts’ berispt.

Bron: Nederlandse media