Aankomend Amerikaans president Joe Biden

Het team dat de transitie naar de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden moet voorbereiden, wil een goede relatie opbouwen met Ankara. Dat heeft de woordvoerder van de president gezegd.

“Biden is vier keer in Turkije geweest toen hij vicepresident was voor [Barack] Obama. Hij kent de regio. Tot hiertoe hebben we heel goede contacten gehad met het transitieteam,” aldus Ibrahim Kalın, die eerder een interview gaf voor de Turkse omroep CNN Türk.

“Ze zeggen dat ze de bladzijde willen omslaan en voor goede relaties met Turkije willen gaan.”

Drie struikelblokken

Er zijn drie grote struikelblokken in de Amerikaans-Turkse betrekkingen, benadrukt hij. Het gaat dan om de steun die de VS verleent aan de terreurgroep YPG/PKK in Syrië, sinds de regeerperiode van Obama, de situatie inzake FETÖ en het F35-embargo tegen Turkije.

Als er op die drie terreinen vooruitgang geboekt kan worden, kunnen de beide landen aan een nieuw hoofdstuk in hun relaties beginnen, aldus Kalın.

Kalın sprak zich ook uit tegen het updaten van de privacyregels door de populaire berichtenapplicatie WhatsApp. Hij schaart zich daarmee achter de wijdverspreide kritiek op de smartphone-applicatie, die eigendom is van Facebook, en zegt dat hij de app waarschijnlijk zal verwijderen van zijn eigen telefoon.

Over de coronapandemie zei hij dat het aantal besmettingen en overlijdens in dalende lijn gaat. “Maar dat is niet genoeg. Het vaccinatieprogramma moet van start gaan.”

De huidige coronamaatregelen, namelijk de avondklok tijdens de week en het volledige uitgaansverbod in het weekend, zullen nog “enige tijd” van kracht blijven, voegt hij eraan toe.

Verder hoopt hij dat de relatie met Griekenland ook zal verbeteren. Hierover heeft president Recep Tayyip Erdoğan een vriendschappelijk telefoongesprek gehad met de voorzitter van de Europese Commissie. Eind deze maand zullen de presidenten van twee EU-lidstaten overigens een staatsbezoek brengen aan Turkije.

Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu zal binnenkort ook afreizen naar Brussel, aldus nog Kalın.

“De omstandigheden zijn gunstig om een goede sfeer te creëren. Ik maak me sterk dat we spoedig de vruchten zullen plukken van deze inspanningen.”

Bron: Hürriyet

S.V.R.