Foto: Mário Centeno is een Portugees econoom en politicus. Hij was minister van Financiën van Portugal en voorzitter van de Eurogroep.

De Europese ministers van Financiën gaan overmorgen de lijst met landen en regio’s die oneerlijke belastingpraktijken hanteren herzien. Het gaat om een lijst van belastingparadijzen.

Omdat Ankara achteroploopt met zijn uitwisseling van belastinggegevens, wordt het land mogelijk op de ‘zwarte lijst’ geplaatst.

De EU-lijst van niet-coöperatieve jurisdicties, bestaat sinds enkele jaren. Door slechte leerlingen expliciet op te lijsten, hoopt de EU druk te kunnen uitoefenen om hervormingen gedaan te krijgen.

Er staan op dit moment twaalf gebieden op de lijst. Daarnaast wordt ook een overzicht van landen gehanteerd die weliswaar nog werk aan de winkel hebben, maar die concrete hervormingen hebben toegezegd om aan de internationale belastingnormen te voldoen.

Een van die landen is Turkije. Het kreeg van de EU tot 31 december 2020 de tijd om vooruitgang te boeken bij de automatische uitwisseling van belastinggegevens. Maar die deadline kon niet gehaald worden.

Miljoenen EU-Turken

Ankara heeft naar eigen zeggen vertraging opgelopen omdat het langer duurt dan verwacht om bij elk van de miljoenen Europese Turken die in Europa wonen na te gaan of ze Turks staatsburger zijn of EU-burger.

Een aantal landen, met Duitsland voorop, wil het land op dit moment niet op de zwarte lijst plaatsen om de pas heropgestarte dialoog met het land open te houden.

Denk aan de spanningen rond de gasboringen in het oosten van de Middellandse Zee die sinds vorige zomer hoog opliepen.

Ook België wil Turkije uitstel geven, maar enkel als daar hele strikte voorwaarden aan worden gekoppeld.

Vijf EU-landen

Vijf EU-landen hebben er genoeg van en willen Turkije op de zwarte lijst plaatsen. Turkije kreeg in februari 2020 al eens uitstel, het is nu genoeg geweest, vinden ze.

Het gaat om Frankrijk, Griekenland, Cyprus, Denemarken en Oostenrijk. Beslissingen over welke landen waar op de lijst terechtkomen, moeten in consensus worden genomen.

Hoe dan ook moet de beslissing nog deze maand genomen worden. Lukt het overmorgen niet, dan zal in de dagen daarna een administratieve procedure moeten worden gevolgd.

Bron: Belgische media