Foto:de Turkse minister van Financiën, Berat Albayrak & Het bedrijf McKinsey

Het debat rond een recente deal tussen het ministerie van Financiën en het internationale adviesbureau McKinsey heeft eens te meer aangetoond dat de relaties tussen de Turkse regering en de oppositie niet gezond zijn.

Turkije kampt al geruime tijd met zware economische turbulentie. Deze turbulentie is vooral een gevolg van wisselkoersmanipulatie en economische agressie. Om dit te overwinnen onthulde de Turkse minister van Financiën, Berat Albayrak, een Nieuw Economisch Programma (NEP).

Foto: Berat Albayrak

Dit is een nieuw stappenplan dat weldra zal worden geïmplementeerd om de Turkse economie terug in goede banen te leiden. Hij kondigde ook aan dat het Ministerie van Kosten en Transformatie zal samenwerken met McKinsey om meer vertrouwen te scheppen op de internationale markten.

Naast het ministerie hebben ook de belangrijkste Turkse bedrijfsorganisaties bijgedragen aan deze beslissing. Deze zijn: de Unie van Kamers van Koophandel en Goederenbeurzen (TOBB) en de Raad voor Buitenlandse Economische Betrekkingen (DEİK).

Onderwerping aan de Verenigde Staten

Dit was echter niet voldoende om de oppositie en een deel van de media ervan te weerhouden om onwaarheden te verspreiden en te manipuleren. Volgens sommigen is de samenwerking met McKinsey een onderwerping aan de VS, anderen trokken de “IMF-kaart”. Sommigen gingen zelfs verder dan dit en verwezen naar de Ottomaanse schuldadministratie.

Dit toont aan hoe de Turkse oppositie, met de Republikeinse Volkspartij (CHP) aan het roer, zich heeft beziggehouden met een onnodig en zinloos beleid.

In feite was de deal met McKinsey niet eens de eerste in zijn soort. İş Bankası, Garanti Bank, Vakıfbank en het ministerie van Volksgezondheid hebben al eerder soortgelijke overeenkomsten gesloten met McKinsey. De samenwerking met McKinsey vergelijken met het IMF is gewoonweg geen positieve benadering. Deze uitspraken zijn gedreven door onwetendheid of slechte bedoelingen.

Inderdaad, beiden zijn waar want deze mentaliteit heeft lang gediend als onderdeel van externe perceptiemanipulaties tegen Turkije. De verwoesting die wordt veroorzaakt door interne en externe krachten door de percepties over Turkije te manipuleren, mag niet worden onderschat. Turkije heeft tijd nodig om deze schade recht te zetten.

Spenderen jaarlijks miljoenen dollars  

De Israëlische lobbygroepen en de Gülenistische terreurorganisatie (FETÖ) spenderen jaarlijks miljoenen dollars aan campagnes tegen Turkije. Precies daarom werd er een overeenkomst getekend met McKinsey. Om de wereld te tonen dat de Turkse economie een betrouwbare structuur heeft.

Tot slot, wat is er logischer dan een overeenkomst met een bedrijf dat ons zal helpen met deze huidige problematiek?

Door Mahmut Övür, voor Sabah

O.A.