Sebastian Kummer

Een 57-jarige hoogleraar was gaan zeilen op de Egeïsche Zee. Nu zit hij vast op zijn catamaran (vaartuig), want zowel Griekenland als Turkije sloten hun grenzen in een poging verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan.

Sebastian Kummer geeft les aan de universiteit van Wenen, Oostenrijk. Vorige maand vertrok hij met 2 vrienden voor een zeiltocht op de Egeïsche Zee. Ze vertrokken met hun catamaran vanuit de Franse havenstad La Rochelle. Het was hun plan om hun reis in Turkije af te sluiten. Ondertussen brak de coronacrisis uit en begonnen verschillende landen hun grenzen te sluiten. Het groepje besloot dan maar uit te wijken naar Italië, maar op 10 maart werd dat land helemaal afgesloten. Vervolgens zeilden ze naar de Balearen, een eilandengroep die bij Spanje hoort, waar Kummer zijn vrienden aan land zette.

Hijzelf wilde aanmeren aan de kust van Göcek, in de provincie Muğla. Daar zou hij dan in quarantaine blijven. Toen Kummer daar aankwam, had ook Turkije haar grenzen gesloten.

Griekenland bleek ook geen optie. Omdat zijn catamaran onder Turkse vlag vaart, lieten de Griekse autoriteiten hem ook niet toe. Dus, zat Kummer vast op zee.

“Uiteindelijk kan ik me geen betere plek wensen om in quarantaine te zitten”, vertelt hij aan Hürriyet. “Ik vaar wat rond en leg dan aan ergens in een baai. Ik weet ook dat er meerdere mensen vastzitten op een boot, net zoals ik. Ik vind dat mij door het Internationale Maritieme Recht een veilige haven moet aangewezen worden. Op dit moment heb ik contact met de Turkse autoriteiten, en ik verwacht dat mijn probleem binnen een dag of 2 opgelost zal zijn.”

Kummer maakt nu een tocht langs de baaien aan de Egeïsche Zee. Ook geeft hij online les.

K.L.

(Bron: Hürriyet)