Meer dan 50 verdachten, inclusief academici, gezocht voor terrorismeaanklachten, zijn aangehouden tijdens een operatie gericht tegen de nu gesloten Fatih Universiteit in Istanbul op 27 december. Dat meldt het nieuwsagentschap Dogan.

Tijdens de operatie uitgevoerd in 29 steden werden 54 mensen, waarvan 26 vrouwen, die eerder gewerkt hebben aan de Fatih Universiteit, gearresteerd door de politie.

Van een van de aangehouden verdachten werd vastgesteld dat hij eerder was gearresteerd in het kader van onderzoeken naar de Fetullahistische Terreurorganisatie (FETO).

117 verdachten

De politie zoekt nog steeds naar de overige 117 verdachten, voor wie arrestatiebevelen zijn uitgevaardigd.

Ondertussen onderzochten politie-eenheden het gebouw van de rector op de campus van de universiteit in het Büyükçekmece-district in Istanbul.

De kamers zouden afgesloten zijn na de speurtocht volgens het bericht van Dogan.

Nauwe banden met Gulen

Fatih Universiteit, een privé-institutie met nauwe banden met het Gulen-netwerk, werd gesloten met een noodtoestandsdecreet volgend op de couppoging van afgelopen jaar. Van het universiteitspersoneel werd vastgesteld dat het gebruikers van ByLock waren, een vergrendelde berichtenapplicatie waarvan wordt gezegd dat leden van het netwerk het gebruikten. Dat meldt het staatspersagentschap Anadolu Agency.

FETO, onder het leiderschap van de VS-gebaseerde islamitische prediker Fethullah Gulen, wordt over het algemeen verantwoordelijk gehouden voor de couppoging van 15 juli 2016, die 250 mensen doodde en bijna 2200 mensen verwondde.

Sinds de couppoging zijn meer dan 50.000 mensen, inclusief ambtenaren en veiligheidspersoneel, gevangengezet en zo’n 150.000 zijn geschorst of hun job verloren.

De Turkse overheid zegt dat de ontslagen en arrestaties noodzakelijk zijn om te vechten tegen de veiligheidsdreigingen die Turkije meemaakt sinds de gepoogde machtsovername.

Hurriyet