De Turkse minister van Binnenlandse Zaken, Süleyman Soylu, heeft meegedeeld dat er zo’n 284.777 Syrische kinderen werden geboren in Turkije in de afgelopen 7 jaar. Dit is het gevolg van de 7-jaar durende crisis in Syrië die tot een migratiestroom naar Turkije heeft geleid.

“Tot op de dag van vandaag leven er 1,31 miljoen Syrische kinderen in Turkije als gevolg van de oorlog in hun thuisland. Dit betekent dat onze natie alle propaganda heeft genegeerd en al deze kinderen heeft gered. Ongeveer 284.777 kinderen werden geboren in ons land,” zei Soylu tijdens een benefiet voor weeskinderen in Trabzon. Op het benefiet werd er geld ingezameld voor de bouw van een weeshuis in Somalië.

“Er is nog een ander opvallend cijfer: Door de burgeroorlog in Syrië hebben 10.000 Syrische kinderen hun familieleden verloren waar ze afhankelijk van waren,” voegde de minister toe.

700.000 Syrische studenten

Soylu deelde mee dat er zo’n 20.429 Syrische studenten zijn ingeschreven aan de Turkse universiteiten. Ruim 700.000 Syrische kinderen gaan naar de lagere of middelbare school in Turkije. “Ik verspreid deze gegevens bewust om aan te tonen wat voor een gezegende natie Turkije is en om duidelijk te maken dat we de mensheid dienen,” zei hij.

Terwijl Turkije campagne voert om onderwijs te bieden aan 1.5 miljoen Syrische kinderen, kondigt UNICEF op haar website aan dat bijna 350.000 Syrische kinderen in Turkije niet ingeschreven zijn in het onderwijs.

Soylu verklaarde ook dat er wereldwijd 400.000 weeskinderen zijn waarvan de ouders vluchtelingen of asielzoekers waren.

Het weeshuis in Somalië zal naar verluidt 550.000 Turkse lira kosten en zal deels worden gefinancierd door privébedrijven.

Hurriyet