Larin Kayatas, een transseksuele arts, is door het Turkse ministerie van Volksgezondheid geschorst wegens "belediging van de openbare zedelijkheid" na het plaatsen van een reeks bikinifoto's op de sociale media

Een arts is door het Turkse ministerie van Volksgezondheid geschorst wegens “belediging van de openbare zedelijkheid” nadat hij een reeks bikinifoto’s op sociale media had geplaatst.

Larin Kayataş beweert dat het besluit louter politiek was en een poging om leden van de LGBTQ+-gemeenschap van het land te ontmoedigen om een carrière in de geneeskunde na te streven.

Vorige week liet de arts in een Twitter-post aan haar 53.400 volgers weten dat haar een beroepsverbod was opgelegd, zowel als arts als in overheidsdienst, nadat een van haar collega’s een klacht had ingediend bij het presidentiële communicatiecentrum (CIMER).

Ze schreef dat de collega “mijn gedrag en manier van doen niet in overeenstemming achtte met de publieke moraal en vond dat ik niet geschikt was voor het beroep”.

Larin Kayataş beweert dat ze op haar werk al jaren doelwit was vanwege haar transgenderstatus en haar posts op sociale media, waarin ze regelmatig spreekt over de worstelingen van de LGBTQ+-gemeenschap in Turkije.

Kayatas zei dat haar door ambtenaren was verteld dat haar “socialemediaposts niet in overeenstemming waren met de publieke moraal, niet pasten bij het gedrag en de handelingen van een ambtenaar en [dat] ik als jonge vrouw moreel zou moeten handelen”.
Nadat ze op de hoogte was gebracht van haar ontslag, nam ze de sociale media op om haar verontwaardiging te uiten over het besluit, dat volgens haar verband houdt met haar transgender-zijn en met haar besluit om eerder dit jaar een vrouwenrechtenmars bij te wonen.

Ze zei dat ze tijdens drie eerdere tuchtzittingen door het provinciale gezondheidsdirectoraat van Istanbul was gevraagd waarom ze aan de mars had deelgenomen en of ze trans was.

Volgens Larin Kayataş vroegen ze haar ook: “Wat beoog je met je tweet waarin je zegt: “Geef je stem aan de [oppositie Republikeinse Volkspartij] CHP als de verkiezingen komen?””.

Ze zei dat haar door ambtenaren was verteld dat haar “socialemediaposts niet in overeenstemming waren met de publieke moraal, niet pasten bij het gedrag en de handelingen van een ambtenaar en [dat] ik als jonge vrouw moreel geacht werd te handelen.

De precieze reden voor haar ontslag is niet openbaar gemaakt.

‘Hoe is het een misdaad om een transvrouw te zijn, en hoe beperkt het in hemelsnaam mijn vermogen om mijn taken als arts uit te voeren,’ schreef Kayatas op Twitter.

‘Ik heb mijn hele leven gewerkt om arts te worden,’ zei ze, eraan toevoegend dat ze zes jaar medische school had doorlopen ‘en nu is mijn toekomst in duigen gevallen.’

Kayatas beweert dat de beslissing om haar te ontslaan zuiver politiek was en een poging om leden van de LGBTQ+-gemeenschap in het land te ontmoedigen om een carrière in de geneeskunde na te streven

Bron: Turkse media