De Associatie van Tour Operators in Rusland (ATOR) kondigde aan zo een 2,35 miljoen boekingen te hebben geregistreerd vanuit Rusland naar Turkije.

Daarmee overtreft de toestroom van Russische toeristen gemakkelijk de cijfers van het jaar 2015 en komt het cijfer wel heel dicht bij het record aantal Russische toeristen van 2014.

“In totaal bezochten zo een 2,35 miljoen Russische toeristen Turkije tot en met midden Augustus dit jaar. Het Russische marktaandeel in de toeristensector van Turkije is daarmee groter dan 2015 en komt heel dichtbij het jaar 2014, dat als een recordjaar kan worden beschouwd.” Dat zei ATOR in een geschreven verklaring.

Het record van 2014

Volgens ATOR bezochten zo een 3,3 miljoen Russische toeristen Turkije in 2014. Het Turke instituut voor Statistiek spreekt zelfs eerder van 4,5 miljoen Russische toeristen die verbleven in Turkije in 2014.

Rusland speelt een belangrijke rol in de Turkse toeristische sector. De Russen maken het grootste aandeel uit van de gehele toeristische toestroom naar Turkije.

De voorlopige data van het Turkse Ministerie voor Cultuur en Toerisme toont aan dat de Russen deze maand hun leidende positie heringenomen hebben na een periode van teruggang in het Russische aandeel, die zo een twee jaar aanhield.

Die teruggang is vermoedelijk te wijten aan de diplomatische spanningen die heersten tussen beide landen nadat een Russisch vliegtuig neergehaald werd toen het zonder toelating het Turkse luchtruim invloog in november 2015.

Sabah