IKEA overweegt meer productie naar Turkije te verplaatsen wegens hogere transportkosten

Om zijn toeleveringsketen te verkorten, zegt de Zweedse meubelmaker IKEA dat hij van plan is een deel van de productie van Azië naar Turkije te verplaatsen.

Ondertussen zitten de Turkse meubelproducenten in de knel door de stijgende prijzen en de geringe beschikbaarheid van grondstoffen.

De Zweedse meubelgigant IKEA is van plan meer productie naar Turkije te verplaatsen om de problemen met de wereldwijde toeleveringsketens en de gestegen transportkosten te beperken, aldus de financieel directeur voor Turkije van het bedrijf.

Producten die IKEA wil gaan maken en exporteren vanuit Turkije, zoals fauteuils, boekenkasten, garderobekasten en keukenkasten, worden momenteel vanuit Oost-Azië duizenden kilometers vervoerd naar markten in het Midden-Oosten of Europa.

“Door de problemen tijdens de pandemie (Covid) proberen we meer te produceren in Turkije,” vertelde Kerim Nisel, financieel directeur, aan Reuters.

Hij weigerde een schatting te geven van de hoeveelheid capaciteit die zou kunnen worden verplaatst.

“We hebben allemaal gezien in de pandemie dat diversificatie zo belangrijk is,” zei Nisel.

“Het is misschien geen goede strategie om artikelen in één land te produceren en ze vervolgens over de hele wereld proberen te vervoeren”.

Het bedrijf heeft zeven winkels in Turkije en exporteert al drie keer zoveel als het importeert in Turkije, waar het momenteel textiel, glas, keramiek en metaalproducten produceert voor wereldwijde export.

Nisel zei dat de kosten van een container uit Oost-Azië een sprong hadden gemaakt naar 12.000 dollar van 2.000 dollar vóór de uitbraak van COVID-19 vorig jaar.

“Het is rationeler om ze dichter bij de plaats van verkoop te laten produceren. Daarom willen we ze in Turkije laten produceren”.

IKEA volgt daarmee andere Europese merken zoals Benetton, dat de productie dichter bij huis brengt door de productie in Servië, Kroatië, Turkije, Tunesië en Egypte op te voeren met als doel de productie in Azië te halveren.

Bron: TRT World