Foto: De 24-jarige Meltem

Bij een mislukte start van een paraglide-vlucht in het zuidwesten van Turkije raakte maandag de 24-jarige Meltem uit Soest zwaargewond.

Ze ligt met meerdere botbreuken in een Turks ziekenhuis en kan nog niet naar huis. Na commotie met de zorgverzekeraar is het nu wachten tot ze naar Nederland kan reizen. “En dan moet ze nog revalideren.”

Een paar dagen na het ongeluk kan Tante Fatos Kerez het nog amper bevatten als ze bij Meltem in het ziekenhuis is. “Ze is donderdag eindelijk geopereerd en gelukkig bij kennis, maar dit had zo fout kunnen aflopen. Ik ben zo blij dat ze nog leeft.”

Wat een mooie dag had moeten worden eindigde is een ware nachtmerrie. Afgelopen maandag begon Meltem samen met een ervaren paraglider aan een vlucht vanaf de bijna 2000 metershoge Babadağ.

Precies op hetzelfde moment start ook een andere piloot vanaf de populaire startplek. De piloten komen direct na de sprong met elkaar in botsing en hun parachutes raakten verstrikt. Fatos filmt het ongeluk, maar heeft dan nog niet door dat het om haar nichtje gaat.

Op de beelden is te zien hoe vier mensen naar beneden storten. “Mijn nichtje riep dat het Meltem was en toen zijn we ernaartoe gerend. We zagen haar in de berm liggen en ze schreeuwde het uit van de pijn. Ik keek even naar rechts en daar was het veel steiler. Ze heeft wel echt geluk gehad” legt Kerez uit.

“Ik moest daarna nog springen, maar ben natuurlijk niet gegaan”, vertelt ze verder. Het duurde vervolgens nog een flinke tijd voordat de ambulance arriveerde voor Meltem. De andere toerist, een Chinese vrouw, was er nog slechter aan toe. Die werd eerst opgehaald.

Kapotte arico

In het ziekenhuis wordt het niet direct beter. Meltem komt in een kamer te liggen met een kapotte airco. De temperatuur is rond de dertig graden. Al is dat niet het enige probleem.

“We hebben contact gezocht met zorgverzekering Menzis en we werden echt van het kastje naar de muur gestuurd. Ze willen echt niets voor ons doen. Terwijl dit toch echt een noodsituatie is”, legt Kerez uit.

Ondanks dat Meltem op een oververhitte kamer ligt, legt ze aan Fatos uit hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.

“De andere pilot die tegelijkertijd met Meltem wilde springen heeft geen ’take off’ gezegd. Dat zijn de woorden die piloten moeten roepen voordat ze de lucht in gaan. Anderen weten dan dat er iemand opstijgt en dat de rest even moet wachten. Dat is hierbij niet gebeurd.”

Daar ging het dus al mis, al heeft de piloot van Meltem erger leed kunnen voorkomen. “Hij heeft haar beschermd en nog kunnen draaien om ergere verwondingen te voorkomen. Daarbij heeft hij wel zelf ook een aantal botten gebroken, maar het had anders echt verkeerd kunnen aflopen”, legt ze uit.

De tante heeft het verhaal ook op Twitter gedeeld en haar onvrede geuit over de gang van zaken bij de zorgverzekeraar. Ze verbaast zich nog het meest over de reacties van anderen.

“Ik lees ze niet allemaal meer, maar het medeleven is ver te zoeken. Het gaat hier om een mensenleven en mensen zeuren alleen maar dat we een reisverzekering af hadden moeten sluiten.”

Een reisverzekering is iets waar Meltem en haar tante van te voren niet aan hadden gedacht.

“Je verwacht niet dat het fout gaat en Meltem is pas jong en ook nog eens pas getrouwd. Dit is iets waar ze echt niet aan hebben gedacht. Het is een wijze les voor de volgende keer”, zegt Kerez.

Bron: Nederlandse media