Hamdi Ulukaya

De succesvolle Turkse-Amerikaanse yoghurtproducent Chobani, opgericht door de Turkse boerenzoon Hamdi Ulukaya, trekt naar Wall Street.

Het bedrijf is wellicht ruim 10 miljard dollar waard.

Zijn verhaal leest als een modern sprookje: Hamdi Ulukaya kwam als Turkse boerenzoon naar de Verenigde Staten om de taal te leren, kocht voor minder dan 1 miljoen dollar een verlaten en vervallen yoghurtfabriek en stampte een miljardenbedrijf uit de grond. Met de naam Chobani, Turks voor ‘herder’.

Na jaren verschillende opties voor zijn bedrijf afgetast te hebben, heeft hij gekozen voor een beursgang op Wall Street.

Het bedrijf heeft een aanvraag voor een notering ingediend bij de beurswaakhond SEC, meldt het in een persbericht.

‘Het aantal aandelen dat wordt verkocht en de prijsvork zijn nog niet bepaald’, aldus de verklaring.

Meer dan 10 miljard dollar

Een bron die met het dossier vertrouwd is, meldde woensdag aan de media dat Chobani kan worden gewaardeerd op meer dan 10 miljard dollar (bijna 8,5 miljard euro).

De gezaghebbende The Wall Street Journal hing begin dit jaar een prijskaartje van 7 tot 10 miljard dollar aan de onderneming.

In elk geval zal hij zich, als de beursgang een feit wordt, als hoofdaandeelhouder op papier miljardair kunnen noemen en misschien ook in werkelijkheid, als hij zelf aandelen verkoopt.

Dat is nog niet zeker. Tot nu hield hij vast aan de onafhankelijkheid van het bedrijf. Zo verwierp hij in enkele jaren geleden een bod van de drankengigant PepsiCo.

Hij verkocht wel een minderheidsbelang aan de private-equitygroep TPG, die intussen plaats ruimde voor het pensioenfonds Healthcare of Ontario Pension Plan.

Chobani is gespecialiseerd in yoghurt, maar produceert ook havermelk, koffiemelk en drankjes zoals kant-en-klare koffie.

Het bedrijf werd 16 jaar geleden opgericht, produceert in de Verenigde Staten en Australië en is goed voor een omzet van zo’n 2 miljard dollar.

In 2016 haalde Ulukaya het nieuws met een opmerkelijke belofte: de zowat 2.000 werknemers van toen zouden tot 10 procent van het bedrijf krijgen bij een verkoop of een beursgang.

Bron: Turkse media