Erman Ilicac en Murat Ülker

Eerder deze week publiceerde de Turkse versie van het blad Forbes de jaarlijkse lijst van de 100 rijkste Turken. Dit jaar bleek de zakenmagnaat Murat Ülker (1) de rijkste. Met zijn vermogen dat geschat wordt op 4,2 miljard euro laat hij de rijkste man van vorig jaar, Erman Ilicac (2), de voorzitter van de bouwgigant Rönesans, achter zich.

Hiervoor was Ülker al 5 jaar achter elkaar de rijkste. Na 1 jaar afwezigheid van de toppositie is hij dat nu dus opnieuw. Ilicac heeft een geschat vermogen van 2,8 miljard euro.

Nadat Ülker recent het voorzitterschap van de holding Yildiz opgaf, wist hij zijn persoonlijke vermogen met ongeveer 886.6 miljoen euro te doen toenemen. Yildiz is de grootste voedselproducent in Centraal- en Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Top 6

Hüsnü Özyegin (4de plaats)

Ferit Şahenk (3de plaats), Hüsnü Özyegin (4de plaats), Hamdi Ulukaya (6de plaats) en Suat Günsel (6de plaats) vormen mee de top van de lijst. Şahenk van de holding Doğuş nam de derde plaats over van Özyegin, voorzitter van de holdings FIBA en FINA, door zijn vermogen het voorbije jaar met zo’n 354,6 miljoen euro te doen toenemen tot een totaal van 2,1 miljard euro.

Özyegin (4) heeft een geschat vermogen van 1,95 miljard euro. Hamdi Ulukaya (6) en Suat Günsel (6) delen de zesde plaats met elk een geschat vermogen van 1,86 miljard euro.

Ferit Şahenk (3)

Aantal vrouwen

Het aantal vrouwen in de lijst daalde. Het voorbije jaar zijn 3 vrouwen uit de top 100 gevallen, waardoor er nu nog slechts 25 vrouwen in de lijst staan. Er zijn wel evenveel miljardairs als vorig jaar, namelijk 29. In 2018 waren er nog 40 miljardairs.

In deze lijst verkiest Forbes om alleen het vermogen van individuen in beschouwing te nemen. Grote families die over verschillende generaties heen een gezamenlijk vermogen hebben opgebouwd staan hier niet in. Wel wordt een uitzondering gemaakt voor broers en zussen bij wie niet duidelijk is wie precies wat bezit.

K.L.

(Bron: Daily Sabah)