Een rechtbank in Istanbul heeft het pleidooi voor vrijspraak van zangeres Gülşen, die terechtstaat voor een grap over islamitische Imam Hatip-scholen, verworpen.

De rechtbank besloot het internationale reisverbod van de Turkse popster te handhaven.

Een rechtbank in Istanbul heeft op 21 oktober het verzoek om vrijspraak verworpen van de beroemde popster Gülşen, die wordt beschuldigd van het “aanzetten tot haat en vijandigheid onder het publiek” wegens haar opmerkingen over islamitische Imam Hatip-scholen.

De rechtbank besloot het eerdere bevel op te heffen dat haar verplichtte wekelijks haar handtekening te zetten op het dichtstbijzijnde politiebureau. Anderzijds besloot de rechtbank het internationale reisverbod van de Turkse popster te handhaven.

“Ik ben vele malen verbaal gelyncht en mishandeld als vrouw, echtgenote, moeder en vanwege mijn kleding. Wat het financiële gedeelte betreft: tijdens dit proces zijn 50 van mijn concerten geannuleerd. Ik zie dit alles als een straf voor mijn bestaan als Gülşen,” zei de popster tijdens de hoorzitting.

De rechtbank besloot dat Gülşen moet worden vrijgesteld van de hoorzittingen. De volgende hoorzitting wordt gehouden op 21 december.

Video van vier maanden geleden

Gülşen werd op 25 augustus in afwachting van haar proces vastgezet op beschuldiging van aanzetten tot haat, nadat een video van haar opmerkingen van vier maanden geleden was opgedoken op een website van een regeringsgezinde krant Sabah.

In de video van haar optreden in april verwijst Gülşen naar een muzikant in haar band en zegt op een luchtige manier: “Hij studeerde vroeger aan een Imam Hatip (school). Daar komt zijn perversie vandaan.”

Duizenden gingen naar sociale media om hun steun te betuigen en zeiden dat ze het doelwit was voor haar steun voor LGBT+-rechten en liberale standpunten die ingaan tegen de islamistisch gewortelde Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) van president Recep Tayyip Erdoğan. Verschillende ministers veroordeelden haar opmerkingen op Twitter.

Na de publieke ophef werd de zangeres op 29 augustus vrijgelaten en onder huisarrest geplaatst.

De aanklacht van de hoofdofficier van justitie van Istanbul eist tot drie jaar gevangenisstraf voor de zangeres.

Getuigenis

In haar getuigenis vrijdag zei Gulsen dat ze een bandlid had geplaagd dat de bijnaam “Imam” had, maar niet naar een religieuze school was geweest.

“Het was gewoon een grap tussen twee mensen. Het was geen verklaring”, aldus de krant Milliyet die de zangeres tegen de rechtbank zei.

“Ik richtte me niet op een derde persoon, een sociale klasse of een deel van de samenleving,” zei ze en vroeg om vrijspraak.

Bron: Turkse media