Het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft eerder Turkije aangespoord om geen actie te ondernemen in Noord-Syrië. Ze vragen aan Ankara om gefocust te blijven op de strijd tegen Daesh (ISIL).

“Blijf focussen op ISIL”

Op een persconferentie zei de woordvoerster van het Ministerie, Heather Nauert, dat de VS wil dat Turkije niets gewelddadig doet in de noordwestelijke stad Afrin.

“We willen de Turken oproepen om geen dergelijke actie te ondernemen. We willen dat ze niet meedoen aan geweld, maar dat ze gefocust blijven op ISIL,” aldus Nauert.

Erdoğan: Afrin-Operatie is verlenging Operatie Eufraat-Schild

Op 14 janurari zei President Recep Tayyip Erdoğan dat het Turkse leger een militaire operatie zal starten in Afrin. Afrin is een regio die grenst aan de Turkse provincies Hatay en Kilis. Het wordt bezet door de Volksbeschermingseenheden (YPG).

Erdoğan zei dat de Afrin-operatie een verlenging inhoudt van Operatie Eufraat-Schild in Noord-Syrië. Eufraat-Schild duurde zeven maanden en eindigde op 17 maart 2017. Het doel was om tegen ISIL te vechten en de YPG klein te krijgen in het gebied.

Hurriyet