Hongarije beseft wat voor impact de mislukte staatsgreep van vorige zomer in Turkije heeft gehad en ziet de EU-kritiek op de Turkse strijd tegen terreur als oneerlijk en ongegrond, volgens de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó

“Hongarije begrijpt wat de vreselijke aanval van vorig jaar op de Turkse democratie inhield. Indien we de Turkse stabiliteit willen beschermen moeten we zij aan zij staan in de strijd tegen terreur. Verder moeten we hun strijd tegen terrorisme respecteren om de nationale veiligheid te beschermen,” voegde hij toe.

Terroristische groepering 

Turkije beschuldigt de terroristische groepering FETO, geleid door de in Amerika gevestigde Fetullah Gulen, ervan verantwoordelijk te zijn voor de mislukte staatsgreep waarbij 250 doden vielen en een 2200-tal gewonden.

Szijjarto benadrukte dat Hongarije achter Turkije staat en dat Budapest ten alle tijden bereid zal zijn om steun te bieden in internationale kwesties.

Migratiestroom

“In het Europees parlement of in de Europese raad, we benadrukken altijd de rol van Turkije in het beschermen van Europa. Indien Turkije de migratiestroom richting Europa niet had gestopt, dan hadden wij Hongaren het moeten doen,” zei hij.

Reactie EU op mislukte staatsgreep

Szijjarto bekritiseerde ook de houding van de EU tegenover de Turkse strijd tegen terreur na de mislukte staatsgreep in juli 2016.

“Een grote aanval was uitgevoerd op de democratie en stabiliteit van Turkije. Europa moet zich hier zorgen over maken,” voegde hij toe.

Onderhandelingen visumvrij reizen

Szijjarto zei verder dat zijn overheid het visumvrij reizen tussen Turkije en de EU steunt. “We steunen de onderhandelingen tussen beide partijen omdat we erin geloven dat Turkije een eerlijkere behandeling verdient,” zei hij.

AA