De Bayraktar TB2 drone van Turkse makelij

Tijdens de oorlog van Rusland tegen Oekraïne circuleerden op internet videobeelden waarop te zien is hoe de Turkse gevechtsdrone Bayraktar TB2 met succes het Russische leger bestookt.

Gezien de chaotische gebeurtenissen op de grond, is het bijna onmogelijk om te beoordelen hoe vaak en hoe succesvol Oekraïne tot nu toe gebruik heeft gemaakt van zijn Turkse drones, vertelde Mauro Gilli, senior onderzoeker in militaire technologie en internationale veiligheid aan de ETH Zürich.

“Er zijn enkele videobeelden gemaakt waarop de inzet van de TB2 te zien zou zijn. Natuurlijk is de informatie op dit moment gefragmenteerd, en moet het met de nodige voorzichtigheid worden genomen.

Sinds 2019 heeft Kyiv tientallen drones gekocht van Ankara.

Ze zijn ook gebruikt in Libië en in de strijd van vorig jaar tussen Azerbeidzjan en Armenië over Nagorno-Karabach – toen de drones werden gebruikt door Turkije’s bondgenoot Bakoe.

“De TB2 van het bedrijf Bayraktar is een van de twee belangrijkste bewapende drones die Turkije produceert [de andere is de Anka van de Turkse lucht- en ruimtevaartindustrie].

Het is goedkoper dan andere Westerse modellen, maar het heeft een goede prestatie in belangrijke parameters [bereik, hoogte evenals sensoren en communicatiesysteem],” zei Gilli.

Maar gezien de sterkte van de Russische strijdkrachten, welke impact zouden drones kunnen hebben in Oekraïne?

“Het zal heel goed afhangen van de Russische luchtverdediging. Drones zoals de TB2 zijn kwetsbaar voor luchtafweersystemen. Om effectief te zijn, moeten ze op een slimme manier worden ingezet, in coördinatie met andere elektronische oorlogsvoeringssystemen die vijandelijke radars ‘verblinden’ en door middel van de juiste tactieken,” zei Gilli.

“Maar tegen capabele vijanden zijn deze technologieën en tactieken misschien niet voldoende. In Libië bedachten Russische troepen effectieve manieren om Turkse tactieken tegen te gaan en hun drones neer te schieten. Hetzelfde [is waargenomen] in Syrië en Nagorno-Karabach,” voegde hij eraan toe.

“Dat Oekraïne een aantal Russische grondtroepen kon treffen met TB2 suggereert ofwel dat Russische troepen oprukken zonder luchtverdediging – wat heel goed mogelijk is, gezien de logistieke en organisatorische problemen die Rusland tot nu toe heeft ondervonden. Ofwel hebben de Oekraïense strijdkrachten ook geavanceerde elektronische oorlogsvoeringssystemen aangeschaft. Of ze een systematisch effect zullen hebben op de uitkomst van de oorlog, is moeilijk te zeggen,” zei Gilli.

Ongeacht hun impact, het gebruik van drones verhoogt onvermijdelijk het profiel van Turkije.

Vriendschappelijke betrekkingen

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan onderhoudt al jaren vriendschappelijke betrekkingen met Rusland en Oekraïne, maar de invasie van Moskou heeft zijn evenwichtsoefening bemoeilijkt.

“Turkije en Oekraïne hadden voor de oorlog goede en vriendschappelijke betrekkingen,” vertelde Erdi Ozturk, universitair hoofddocent in politiek en internationale betrekkingen aan de London Metropolitan University, aan Al Jazeera.

“Turkije heeft de Oekraïense onafhankelijkheid in de jaren negentig sterk gesteund. Na de onafhankelijkheid hebben ze nauw samengewerkt om een stabiele omgeving in de Zwarte Zee te creëren [door] economische en militaire samenwerking,” zei hij.

Wat Ankara betreft, is het onwaarschijnlijk dat Rusland deze dynamiek zal veranderen.

Erdogan moet echter nog steeds voorzichtig zijn. Hij kan het zich niet veroorloven om een van beide partijen te bevoordelen, omdat dit ernstige gevolgen zou hebben voor de veiligheid en de economie.

Maar terwijl Rusland het opneemt tegen Turkse drones in Oekraïne, zal de relatie tussen Ankara en Moskou er waarschijnlijk niet onder lijden, vertelde Cristian Nitoiu, docent diplomatie en internationaal bestuur aan de Loughborough University in Londen, aan Al Jazeera.

“Ik ben er zeker van dat er informele gesprekken zijn geweest tussen Erdogan en Poetin over mogelijke militaire steun van Turkije aan Oekraïne, met inbegrip van de levering van drones,” zei hij.

“Ankara hanteert een dualistische aanpak: het bekritiseert Rusland voor het schenden van de territoriale integriteit van Oekraïne en betuigt zijn steun aan de Tataarse gemeenschap op de Krim. Turkije heeft ook de Bosporus en de Dardanellen gesloten voor oorlogsschepen, een zet die Rusland bevoordeelt, omdat het niet toestaat dat NAVO-oorlogsschepen de Zwarte Zee binnenvaren om Oekraïne te helpen,” zei Nitoiu.

“Het is waarschijnlijk dat Erdogan Poetin zal informeren of zelfs raadplegen voordat hij militaire steun naar Oekraïne stuurt,” voegde Nitoiu eraan toe.

Bron: Turkse media