Archeologische opgravingen hebben een 1.800 jaar oude Romeinse zegelring ontdekt in de buurt van de oude Turkse dorpen Myra en Andriake, gelegen in de zuidelijke hedendaagse provincie Antalya en de klassieke zuidwestelijke kuststreek van Lycië.

De ring bevat een jaspissteen waarop afbeeldingen te zien zijn van strijdwagens die worden voortgetrokken door vier paarden. Alsook een renbaan en enkele monumenten staan afgebeeld op de ring. De afbeeldingen op de ring weerspiegelen het hoogtepunt van de toenmalige artistieke verfijndheid.

Volgens Nevzat Çevik, hoofd van de opgravingen in de oude steden Myra en Andriake en professor archeologie aan de universiteit van Akdeniz, zijn de opgravingen op de twee klassieke plaatsen reeds negen jaar aan de gang.

Hij deelde mee dat dit jaar het werk in Myra enkel zal draaien rond bescherming, beveiliging en opruiming van de plaats. De opgravingen in Andriake zullen doorgaan.

‘We willen de natuur rondom het museum met vondsten uit het klassieke Lycië beschermen. Daarom hebben we ons voornamelijk gericht op het vervolledigen van de opgravingen langs de kust en dichtbij wandelroutes’, zei Çevik.

De professor deelde verder mee dat ze dit jaar ook opgravingen zijn begonnen op een tweede bad plaats in Andriake. Ook de opgravingen in de grote begraafplaats uit de Romeinse tijd worden voortgezet, deelde Çevik mee.

De professor duidde op het belang van opgravingen in begraafplaatsen.

‘De graven vertellen niet enkel iets over de dood, maar ook over het leven. Daarom zijn zulke plaatsen van uiterst belang. Al wat we vinden, behoorde toe tot een levend persoon uit die tijd. We hebben zeer interessante vondsten gedaan, zoals juwelen, kaarsen en munten. De objecten verschaffen ons informatie over die tijd en vertellen ons meer over de identiteiten en de sociale statussen van de eigenaars’, zei Çevik.

Meest uitzonderlijke 

Van alle gevonden voorwerpen, meldde de professor, was het vinden van de zegelring de meest uitzonderlijke.

‘We hebben zoiets nog nooit gezien. Deze zegelring is de definitie van verfijnde kunst. Het zijn geen willekeurige afbeeldingen, maar het is een hele setting afgebeeld op een één centimeter brede steen. Het is echt fascinerend’, zei Çevik.

De ring was een van de vele objecten die zijn gevonden in een bepaald graf.

‘We vermoeden dat de ring eigendom was van iemand met een hoog sociaal statuut afkomstig uit de Turkse stad met de hedendaagse naam Demre. Hoogstwaarschijnlijk was de eigenaar een paardenrijder of kweekte hij ze, want op de ring staan paarden afgebeeld’, zei Çevik.

Myra was een belangrijke stad in het klassieke Lycië en vormde later er zelfs de hoofdstad toen het Xanthos oversteeg in het begin van het Byzantijns Rijk.

Sabah

M.S.