De maximumsnelheid op snelwegen, die momenteel 120 kilometer per uur is, zal worden verhoogd tot 125 km/u. Dat zei de Turkse Minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu op 18 november.

Hoewel de snelheidslimiet 120 km/u bedraagt, volgt er geen bestraffing tot 132 km/u te snel rijden (10 procent stijging). De nieuwe snelheidslimiet van 125 km/u betekent dat auto’s tot een maximumsnelheid van 137,5 km/u mogen rijden, aldus Soylu.

De minister maakte de opmerkingen in de wijk Üsküdar in Istanbul tijdens een evenement ter gelegenheid van de “Werelddag voor de Herdenking van Verkeersslachtoffers”, die elk jaar op de derde zondag van november wordt herdacht.

“De maximale limiet op snelwegen is momenteel 132 km/u, dit is 120 km/u plus 10 procent. We zullen het verkeer wat meer in de gaten houden en vervolgens de maximumsnelheid verhogen. Als we hier een goede regeling realiseren, zullen we de maximumsnelheid tot 137,5 km/u door de wettelijke limiet te verhogen van 120 km/u naar 125 km/u,” zei Soylu.

“In andere prioriteitsdomeinen heeft de politie te maken met criminelen en gaat ze op zoek naar criminelen, maar in het verkeer is dat niet het geval. We zijn niet op zoek naar een moordenaar. We zijn niet op zoek naar een crimineel profiel. We proberen de lokale bevolking te waarschuwen die net als wijzelf zijn, maar die niet de nodige maatregelen nemen. We proberen hen voorzichtiger te maken [in het verkeer], ervoor te zorgen dat ze niet met hun voertuigen rijden terwijl ze slaperig zijn, hun veiligheidsgordels dragen, de maximumsnelheid niet overschrijden en hun mobiele telefoons niet gebruiken tijdens het rijden,” zei de minister.

Soylu zei ook dat het Binnenlandse Ministerie een protocol met het Nationale Ministerie van Onderwijs en de staatszender TRT had ondertekend om het verkeersveiligheidsbewustzijn in het land op te krikken.

Hurriyet

T.A.