Nimet Dilbirliği, de echtgenote van Süleyman Dilbirliği, een Turkse soldaat wiens ervaringen in de Koreaanse Oorlog de Oscar genomineerde “Ayla” film inspireerden, is uren na haar echtgenoot gestorven op donderdagavond.

De 85-jarige Nimet die sinds twee jaar aan Alzheimer leed, stierf in haar huis, zonder dat ze wist dat haar echtgenoot uren eerder gestorven was.

De begrafenis van het paar zal samen gehouden worden. Na het namiddaggebed in de Selimiye moskee in het Üsküdar district in Istanbul zal het echtpaar begraven worden in de Karacaahmet begraafplaats.

Rechts: peetdochter Kim Eun-Ja

Naast hun peetdochter Kim Eun-Ja had het koppel een dochter en een zoon.

Süleyman Dilbirliği werd in het ziekenhuis opgenomen nadat hij ademhalingsproblemen en nierfalen ondervond tijdens het bijwonen van de première van de film. Hij verbleef sindsdien op de intensieve zorgafdeling in de Haydarpasa ziekenhuis in Istanbul. Het ziekenhuis verklaarde dat hij stierf aan orgaanfalen.

De officier, die lid was van de Turkse Brigade tijdens de Koreaanse oorlog, was een vaderfiguur voor Kim Eun-Ja, een Zuid-Koreaans weesmeisje. Zijn verhaal over het helpen van het 5-jarige meisje in de jaren 50 werd door filmmakers in een emotioneel drama “Ayla: De Dochter van Oorlog” verfilmd. Dilbirliği en Kim ontmoetten elkaar de laatste keer toen Kim, nu 71 jaar oud, haar peetvader bezocht in het ziekenhuis.

 

Printscreen van de film ‘Ayla’

Gedood in de oorlog

Kims ouders werden gedood in de oorlog en Dilbirliği vond haar alleen in het woud. Hij besloot om haar naar het Turkse garnizoen te brengen en zorgde voor haar gedurende 14 maanden.

Toen de troepen echter na de oorlog terugkeerden naar Turkije, werd ze toevertrouwd aan andere troepen. Vervolgens werd ze naar een weeshuis gestuurd. De Zuid-Koreaanse vrouw zei in eerdere interviews dat ze de Turkse soldaat sterk miste in haar leven nadat hun wegen gedwongen scheidden.

Herdenkingsevenement

Tijdens een herdenkingsevenement voor de 60e verjaardag van de Koreaanse Oorlog sprak Dilbirliği over Ayla en Zuid-Koreaanse beambten begonnen een zoektocht naar het meisje. De twee ontmoetten elkaar uiteindelijk in 2010 in Zuid-Korea in een emotionele reünie. De twee hielden regelmatig contact in de jaren daarna. Kim bezocht recent Turkije voor de première van de film.

Turkije trad toe tot de Koreaanse Oorlog onder VN-bevel tussen 1950 en 1953 om Zuid-Korea te steunen tegen het Noorden en communisme. In totaal kwamen 741 Turkse troepen om in de oorlog. De Turkse opofferingen in de oorlog zorgden voor de term “bloedbondgenoot” voor Turken in Zuid-Korea.

Sabah