Salman in Abu Dhabi en Mohammed bin Zayed al-Nahyan

Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten hebben een overeenkomst van 5 miljard dollar ondertekend om de deviezenreserves van Ankara te vergroten.

Dit is het meest recente teken dat de banden tussen de twee voormalige aartsrivalen verbeterd worden.

De centrale banken van de twee landen kondigden een ruilovereenkomst aan ter waarde van 18 miljard dirham (4,9 miljard dollar) en 64 miljard lira.

Khaled Mohamed Balama, gouverneur van de centrale bank van de VAE, zei dat de overeenkomst “de wens van elk land weerspiegelt om de bilaterale samenwerking in financiële aangelegenheden te verbeteren, met name op het gebied van handel en investeringen tussen de twee landen”.

Turkije, dat een grote buitenlandse schuldenlast heeft, heeft zijn deviezenreserves opnieuw zien slinken nadat president Recep Tayyip Erdogan in de laatste maanden van 2021 een reeks agressieve renteverlagingen had bevolen ondanks de snel stijgende inflatie.

De diep negatieve reële rentetarieven van het land hebben zware druk uitgeoefend op de Turkse lira, die vorig jaar ongeveer 45 procent van haar waarde ten opzichte van de dollar verloor.

De Turkse autoriteiten hebben in de laatste weken van 2021 miljarden dollars uitgegeven in een poging om de vrije val van de lira een halt toe te roepen.

De deal – de laatste in een reeks swapovereenkomsten die Turkije met mondiale centrale banken heeft gesloten – is eerder een leenovereenkomst dan een concrete investering in het land.

Kroonprins Abu Dhabi 

Sjeik Mohammed bin Zayed al-Nahyan, de kroonprins van Abu Dhabi, beloofde in november dat zijn land 10 miljard dollar in Turkije zou investeren toen hij Erdogan ontmoette bij diens eerste bezoek aan Ankara in bijna tien jaar.

Het hoofd van ADQ, een investeringsvehikel van de staat Abu Dhabi, vertelde de Financial Times eerder deze maand dat het fonds in gesprek was met het Turkse staatsinvesteringsfonds over “een paar mogelijkheden” in het land, waaronder bedrijven in zijn portefeuille.

Turkije en de VAE hebben een groot deel van het afgelopen decennium gestreden om invloed in de regio, nadat ze in 2011 tegengestelde partijen steunden in de volksopstanden die de Arabische wereld op zijn grondvesten deden schudden.

Maar beide landen zijn het voorbije jaar begonnen hun buitenlands beleid bij te stellen, gedreven door de verkiezing van Joe Biden tot president van de VS en de wens om hun economieën te stimuleren.

Sjeik Mohammed heeft zijn aandacht verlegd naar economische diplomatie nu de VAE het herstel na de pandemie tracht te ondersteunen.

Erdogan heeft ondertussen toenadering gezocht tot een reeks voormalige regionale vijanden in een poging om buitenlandse investeringen uit de Golf aan te trekken temidden van de economische onrust in zijn land.

Erdogan, die ook toenadering heeft gezocht tot Egypte en Israël, heeft gezegd dat hij van plan is volgende maand naar Saoedi-Arabië te reizen.

Als het doorgaat, zal de reis zijn eerste bezoek aan het koninkrijk zijn sinds de moord op de journalist Jamal Khashoggi in het Saoedische consulaat in Istanbul in 2018, die de betrekkingen tussen de twee landen in een crisis dompelde.

Bron: Turkse media